Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Drumul spre comuna Lelese din Ţinutul Pădurenilor, modernizat pe bucăţi. Ce se întâmplă cu sectorul „uitat”

0
23 Jun 2021 15:58:15
Autor: Daniel Guţă
Intersecţia dintre DJ 687F Govăjdia - Lelese (stânga) şi drumul spre Ghelari, în şantier (dreapta). FOTO: Daniel Guţă.
Intersecţia dintre DJ 687F Govăjdia - Lelese (stânga) şi drumul spre Ghelari, în şantier (dreapta). FOTO: Daniel Guţă.

Patru kilometri din drumul judeţean de acces în comuna Lelese au rămas nemodernizaţi, deşi în jurul lor alte sectoare de drum de pământ au fost transformate în şosele moderne.

Un sector de patru kilometri din Drumul judeţean 687F, calea de acces din Hunedoara spre satele comunei Lelese din Ţinutul Pădurenilor, a rămas acoperit cu pământ şi piatră, deşi în ultimii ani aproape toate drumurile din jurul lui au fost modernizate.

Satul din inima munţilor, cu şosea nouă şi iluminat modern, unde oamenii înfruntă haitele de lupi VIDEO

VIDEO Tradiţiile fermecătoare păstrate cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum petrece lumea la nedeile care adună toată suflarea satelor

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Drumul Hunedoara – Lelese măsoară 30 de kilometri, traversează satele Teliucu Inferior şi Govâjdia, apoi trece pe valea Nădrabului, pe marginea fostelor exploatări miniere de la Ghelari şi a haldei şi carierei de calcar de la Crăciuneasa, apoi urcă abrupt spre centrul satului Lelese. De la capătul lui, un drum de creastă, transformat în ultimii doi ani într-o şosea modernă continuă până în satul Sohodol, unde mai locuiesc circa 20 de oameni. În ultimii cinci ani, au fost modernizate sectoarele Crăciuneasa – Lelese şi Crăciuneasa – satul Cerişor, iar drumul Govăjdia - Plop -  Ghelari, intersectat cu DJ 687 F, se află în şantier.


Drumul Govâjdia - Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Terenuri aferente, preluate de Consiliul Judeţean

Autorităţile nu au mai intervenit pe cei patru kilometri dintre Furnalul de la Govăjdia şi intrarea pe teritoriul comunei Lelese, pentru că o parte a terenurilor aferente acestuia aparţin comunelor Lelese şi Ghelari, astfel că nu au putut lărgi drumul de pământ. Recent, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Judeţean Hunedoara, terenurile respective au intrat în administrarea autorităţii judeţene, astfel că drumul va putea fi lărgit şi modernizat, potrivit administratorului public al judeţului Hunedoara, Costel Avram. Procedurile vor mai dura, susţine acesta, fiind vorba de un drum de pământ care va trebui reabilitat complet şi nu unul asfaltat.


Drumul Govâjdia - Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Comuna Lelese, aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara şi înconjurată de păduri vaste, a rămas renumită pentru tradiţiile localnicilor, păstrate cu străşnicie de secole şi pentru arta populară specifică Ţinutului Pădurenilor. În cele patru sate ale comunei Lelese (Runcu Mare, Lelese, Cerişor şi Sohodol) mai locuiesc 400 de oameni. Fiecare dintre ele a avut câte o şcoală, unele vechi de aproape 100 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumul Fierului, şoseaua spectaculoasă care leagă cele mai faimoase sate din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările