Drumul Marmurei, scurtătura prin munţi între Hunedoara şi Caraş-Severin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Marmurei Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL
Drumul Marmurei Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Cei 10 kilometri ai Drumului Marmurei, un traseu spectaculos din Munţii Poiana Ruscă, nu au mai fost reabilitaţi, deşi ar fi legat două zone izolate şi pitoreşti.

Drumul Marmurei, puntea din munţi care leagă satele din Lunca Cernii (Hunedoara) de aşezările din jurul uriaşei cariere de marmură de la Ruşchiţa (Caraş-Severin) a rămas inaccesibil, deşi este privit ca un traseu cu potenţial turistic şi care ar putea scoate din izolare satele din zonă. 

Şoseaua modernizată în anii 2010 – 2013 avea menirea de a scoate din izolare satele din Lunca Cernii şi, mai apoi, de a facilita accesul localnicilor spre aşezările din judeţul învecinat (Caraş-Severin), dacă drumul forestier de 10 kilometri, de la capătul judeţului Hunedoara până în satele Ruşchiţa şi Rusca Montană, ar fi reabilitat. 

GALERIE FOTO DE PE „DRUMUL MARMUREI“

Drumul Marmurei traversează un ţinut sălbatic şi spectaculor, în care exploatările forestiere au lăsat urme greu de şters. La capătul lui, cele două sate învecinate de la poalele Vârfului Rusca (1.355 metri) îşi întâmpină oaspeţii într-o atmosferă pitorească, de foste aşezări miniere, înconjurate de munţi şi păduri. 

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji. Aici se află Castelul din Carpaţi al lui Jules Verne VIDEO

Şoseaua spre cetăţile dacice afectată de alunecări uriaşe de teren. Unde este cel mai riscant sector FOTO VIDEO

Ce s-a ales de Drumul Aurului care duce la Treptele Romane şi la vechile mine din zona Bradului VIDEO

Zăcămintele de fier, cupru, zinc şi alte minereuri complexe au fost exploatate aici de aproape trei secole, iar în primele decenii de comunism la Rusca Montană au funcţionat şi mine de uraniu. 

Cea mai spectaculoasă privelişte o oferă cariera de marmură de la Ruşchiţa, una dintre cele mai mari din Europa, însă în ciuda bogăţiei resurselor, sărăcia şi izolarea au afectat din plin fostele localităţi miniere din Banatul Montan.


Munţii Poiana Ruscă Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

drum lunca cernii rusca hunedoara caras severin foto daniel guta adevarul

Cei 30 de kilometri ai Drumului Judeţean 687 D de la Topliţa până la limita celor două judeţe din vestul ţării au fost inauguraţi în toamna anului 2013, după o investiţie finalizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, cu ajutorul fondurilor europene. 



Ultimii kilometri ai şoselei traversează satele Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus şi Gura Bordului, se strecoară printre versanţii „ciuruiţi” de numeroasele exploatări forestiere. Asfaltul se termină la limita judeţului Hunedoara în faţa unei păduri, într-un loc unde un panou agăţat de trunchiu unui copac indică intrarea în judeţul Caraş-Severin.


Intrarea în judeţul Caraş-Severin Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

drum lunca cernii rusca hunedoara caras severin foto daniel guta adevarul

Drumul Marmurei a devenit drumul utilajelor forestiere

De aici porneşte Drumul Marmurei, unul dintre traseele pe care locuitorii Ţinutului Pădurenilor şi cei din valea Cernei ajungeau la târgurile din Rusca Montană şi Ruşchiţa (din judeţul învecinat, Caraş-Severin), la minele şi la faimoasa carieră de marmură din Munţii Poiana Ruscă.


Urme de TAF-uri Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL 

drum lunca cernii rusca hunedoara caras severin foto daniel guta adevarul

Cei zece kilometri de drum forestier au rămas impracticabili pentru maşini pe mai multe porţiuni, chiar dacă de-a lungul timpului autorităţile din Caraş-Severin au promis reabilitarea lor. 


Drumul prin pădure Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL 

drum lunca cernii rusca hunedoara caras severin foto daniel guta adevarul

În vara anului trecut, înaintea alegerilor locale, Primăria comunei Rusca Montană şi conducerea carierei de marmură de la Ruşchiţa au trimis multe utilaje încărcate cu pietriş pentru a acoperi gropile, denivelările, ravenele şi şanţurile din drum. 

Drumul prin pădure a mai rezistat până la venirea iernii. Utilajele forestiere l-au devastat, iar pâraiele l-au inundat şi au săpat nenumărate făgaşe în el. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Lacul Cinciş îşi primeşte miile de turişti pe un drum de coşmar. Dezastru pe „litoralul Hunedoarei” VIDEO

Şoseaua de vis din Ţinutul Pădurenilor urcă abrupt spre satul unde mai locuiesc doar trei familii VIDEO


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite