Drumul spre Sarmizegetusa Regia aşteaptă finanţarea de la UE. Proiectul tehnic al investiţiei a fost aprobat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul tehnic al investiţiei de modernizare a drumului spre Sarmizegetusa Regia, estimată la peste 41 de milioane de lei, a fost aprobat în şedinţa de astăzi a CJ Hunedoara, iar în următoarele zile va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Autorităţile judeţene speră să obţină fonduri europene pentru modernizarea drumului pe care turiştii ajung în fosta capitală a Daciei.

O cerere de finanţare depusă în 2009 de Consiliul Judeţean Hunedoara la Agenţia de Dezvoltare Regională – Vest aşteaptă răspunsul final.

De cinci ani, Consiliul Judeţean Hunedoara a depus cererea de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul de modernizare a drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a regatului dac, monument aflat în patrimoniul UNESCO.

„Obiectivul specific al proiectului constă in modernizarea drumului judeţean 705A: DN7 (Orăştie) - Orăştioara de Sus - Costeşti - Grădiştea de Munte - Sarmizegetusa Regia, pe tronsonul cuprins între localităţile Costeşti şi Sarmizegetusa Regia, km 19+465 - 37+409,  şi conectarea acestuia la reţeaua drumurilor naţionale şi la reţeaua europeană de transport”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. 

Aşteaptă răspunsul final
Agenţia pentru Dezvoltare Regională - Regiunea Vest a transmis recent un răspuns autorităţilor judeţene, prin care solicita elaborarea proiectului tehnic al investiţiei estimată la peste 41 de milioane de lei, cu TVA.

image

Proiectul a fost aprobat astăzi de CJ Hunedoara şi va fi depus la ADR Vest, pentru a obţine finanţare de la Uniunea Europeană. În cazul în care va fi aprobat, lucrările de reabilitare a drumului vor începe în primăvara anului viitor, iar termenul de finalizare al lor este programat până la sfârşitul anului 2015, susţine Tiberiu Balint, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

“Principalele tipuri de lucrări care sunt necesare se referă la lărgirea drumurilor existente, acoperirea cu asfalt, crearea de şanţuri de colectare a apelor pluviale, consolidarea versanţilor prin ziduri de sprijin, reparaţii ale podurilor si ale podeţelor de pe tronsoanele vizate de lucrări”, se arată în proiect.

Consiliul Judeţean Hunedoara ar urma să suporte doi la sută din valoarea cheltuielilor necesare investiţiei.


Vă recomandăm şi:

FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turişti, dar mulţi o confundă cu capitala regatului dacilor

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, a devenit în ultimii ani unul dintre punctele de referinţă pe harta turistică a Hunedoarei. Ruinele fostului oraş cosmopolit  au fost vizitate în acest an de peste 35.000 de turişti, însă nu sunt puţini cei care îl confundă în continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite