Drumul Socialismului va fi primul ziar digitalizat de Biblioteca Judeţeană Deva. Periodicele din trecutul Hunedoarei vor fi accesibile on-line

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Socialismului va fi digitalizat. FOTO: Biblioteca Judeţeană din Deva.
Drumul Socialismului va fi digitalizat. FOTO: Biblioteca Judeţeană din Deva.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva a început un amplu proiect de digitizare a întregului fond de publicaţii seriale aflate în patrimoniul ei. Drumul Socialismului, ziarul care a definit presa locală din Hunedoara în anii de comunism, va fi primul ziar digitalizat.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”  din Deva a demarat un proiect inedit de scanare şi digitizare a periodicelor din colecţiile sale, publicaţii apărute în secolul  al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Printre ele se numără „Convorbiri literare”, „Cosânzeana”, „Boabe de Grâu”, „Sămănătorul”, „Luceafărul” şi ziarele „Bunul econom” şi „Gazeta Transilvaniei” .

„Proiectul de digitizare a întregii prese aflate în patrimoniul bibliotecii noastre îşi propune să prelucreze toate ziarele şi revistele, astfel încât consultarea acestor publicaţii să poată fi la îndemâna oricărui utilizator. Un avantaj deosebit al stocării informaţiei prin digitizare, pe lângă protejarea fizică a publicaţiilor, este posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document, independent de programul de funcţionare al bibliotecii”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene din Deva.

Digitizarea presei aflate la Biblioteca judeţeană a început cu colecţia din anul 1953 a cotidianului „Drumul socialismului”. Timp de 50 de ani, acest ziar a fost principalul organ de presă regional, apoi judeţean, al hunedorenilor. Desigur, a purtat o puternică amprentă ideologică, fiind sub comanda organizaţiei hunedorene a Partidului Comunist Român. Materialele aveau, obligatoriu, o directivă imprimată de forurile politice. Cu toate acestea, populaţia găsea în paginile ziarului şi articole „dezbrăcate” de haina ideologică. Recenzii de carte, informaţii sportive, ştiri culturale, pagini literare, fapt divers, mică publicitate, toate acestea au făcut, totuşi, din ziarul „Drumul socialismului” o publicaţie relativ accesibilă, a informat Bblioteca Judeţeană din Deva.

digital

„Digitizarea întregii colecţii a acestui cotidian va da posibilitatea cercetătorilor istoriei locale, dar şi oricărui cititor, să descopere informaţii despre toate evenimentele politice, sociale, administrative, economice, culturale, sportive din judeţ. Cu excepţia vieţii bisericeşti, acest ziar este depozitarul unui imens volum de cunoştinţe relevante pentru viaţa judeţului Hunedoara în anii comunismului: inaugurări de întreprinderi, deschiderea de şcoli, realizarea unor lucrări edilitare etc. Din aceste considerente, digitizarea cotidianului „Drumul socialismului” va fi un câştig incontestabil pentru publicul larg şi pentru cercetătorii vieţii hunedorene din acea perioadă”, au precizat reprezentanţii Bibliotecii.


Vă recomandăm şi:

Vraciul care susţinea că poate vindeca bolnavii de cancer cu sirop: a făcut o avere de pe seama pacienţilor din Deva şi a apoi a dispărut misterios

Nicolae Marcu a devenit celebru la începutul anilor 1990, pentru că susţinea că poate vindeca bolnavi de cancer. „Vraciul“ stabilit în Deva pentru o scurtă perioadă a ajuns în atenţia ziarelor şi a autorităţilor, după ce sute de oameni aşteptau zilnic să fie „consultaţi“ şi trataţi de acesta, în schimbul unor atenţii. Marcu a dispărut din peisaj, când localnicii au început să se îndoiască de calităţile lui.

Tinerele dezbrăcate şi umorul deocheat în ziarele din 1990: cum au şocat primele „tabloide” ale Hunedoarei

Fotografiile ce înfăţişau tinere cu sânii dezveliţi, caricaturile cu tentă sexuală şi umorul deocheat au adus, la doar câteva săptămâni după evenimentele din decembrie 1989 o adevărată revoluţie în presa locală din Hunedoara. Reţeta de succes adoptată rapid de unele dintre publicaţii a adus cozi interminabile la tarabele unde acestea se vindeau.

Cum a trecut Hunedoara de la comunism la capitalism: cozile nesfârşite din zilele cenuşii ale anului 1990

Hunedoara era înfăţişată, în presa locală a anului 1990, încercând să se refacă după anii în care a fost nevoită să suporte sărăcia, lipsurile şi nedreptăţile din comunism. Ziarele relatau despre problemele sociale ale comunităţii, despre lipsa alimentelor şi a mărfurilor din magazine sau despre cozile din faţa acestora. Viitorul apropiat rămânea însă cenuşiu: şomajul şi prăbuşirea industriei urmau să lovească greu în economia judeţului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite