Episcopia neagă intenţia de mutare a osemintelor lui Arsenie Boca în Catedrala Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Devei şi Hunedoara susţine că nu există nicio intenţie a Patriarhiei Române, privind mutarea oremintelor călugărului Arsenie Boca, în Bucureşti, la Catedrala Mânturirii Neamului.

Osemintele călugărului Arsenie Boca nu vor fi mutate de la Mănăstirea Prislop, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei. „Informaţia referitoare la o presupusă mutare a osemintelor părintelui Arsenie Boca în Bucureşti, la Catedrala Mântuirii Neamului, apărută în presa tabloid este totalmente falsă, întrucât nu a existat şi nu există nici o intenţie a Patriarhiei Române în acest sens. Regretăm astfel de demersuri jurnalistice lipsite de conţinut real prin care opinia publică este dezinformată”, a comunicat Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Potrivit preotului Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, nu se poate vorbi despre moaştele părintelui Arsenie Boca, întrucât acesta nu este canonizat, iar dacă va fi doar atunci se va putea pune în discuţie mutarea osemintelor sale, dar în biserica mănăstirii unde a fost înmormântat. Preotul a precizat că o dorinţă a călugărului Arsenie Boca a fost de a fi înmormântat la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului.

Arsenie Boca (1910 - 1989) este considerat una dintre personalităţi ale românilor, în ultimul secol. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. La mănăstirea Prislop ajung săptămânal zeci de mii de pelerini, pentru a se ruga la mormântul călugărului.


Vă recomandăm şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Arsenie Boca şi ateii: „La două feluri de oameni le spune Dumnezeu nebuni“

Duhovnicul Arsenie Boca a acordat o atenţie deosebită, în învăţăturile sale, ateismului,  pe care îl considera dăunător. Călugărul afirma însă că orice om trebuie lăsat să fie liber în credinţa sau necredinţa sa.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite