Ernest Ulrich, etnicul german care a trăit dramele Gulagulului sovietic, va fi cetăţean de onoare al Petroşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ernest Ulrich, preşedinte de onoare al Formului Democrat German, Nicoleta Bolcă, directoarea Teatrului I.D. Sârbu, şi Imre Szuhanek, costodele sitului Cetăţii Băniţa, vor primi titlurile de cetăţeni de onoare ai municipiului Petroşani.

Trei oameni de valoare din Petroşani vor primi, în semn de preţuire din partea comunităţii, titlulri de cetăţeni de onoare ai municipiului din Valea Jiului. Cei trei hunedoreni sunt Ernest Ulrich, fost deportat în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică, în perioada 1945 – 1949, artista Nicoleta Bolcă, de la Teatrul I.D. Sârbu şi omul de cultură Imre Szuhanek. Ernest Ulrich (88 de ani) a petrecut cinci ani în lagărele de muncă din regiunea Dombass a fostei URSS şi a lucrat în exploatările carbonifere. A fost deportat în URSS în 1945, împreună cu tatăl său, pe motiv că era etnic german.

Condiţiile din lagăr au dus la moartea tatălui său, dar Ernest a supravieţuit şi a reuşit ca, la bătrâneţe, să îşi dezvăluie într-o carte, înfiorătoarea poveste a vieţii de prizonier al Gulagului. “Am decis să îi decernăm această distincţie pentru că el, într-un fel, este o enciclopedie în viaţă. Perioada trăită de el, cât a fost deportat în Rusia, depăşeşte imaginaţia noastră şi consider că este foarte important ca generaţia noastră şi generaţiile viitoare să ştie despre ce s-a întâmplat, chiar de la unul dintre supravieţuitori. Domnul Ulrich este printre ultimii în viaţă, care mai poate vorbi şi chiar scrie despre acele cumplite vremuri”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

A schimbat soarta Peşterii Bolii

Nicoleta Bolcă a fost recompensată pentru modul în care a reuşit să menţină animat un teatru ce părea la un moment dat condamnat la uitare. Artista se află de un deceniu la conducerea Teatrului I.D. Sârbu din Petroşani. La rândul lui, Imre Szuhanek (72 de ani) este omul care a transformat Peştera Bolii dintr-o peşteră abandonată şi murdărită de turişti într-un centru cultural. Hunedoreanul este de şapte ani custode al monumentului natural de la poalele Cetăţii Băniţa. Peştera Bolii a devenit în prezent un loc important pentru turiştii care ajung în Valea Jiului.


Vă recomandăm şi:

Ernest Ulrich, fost deportat în URSS: „Nu mă pot jura că, în lagărele sovietice, nu am mâncat carne de om“         Ernest Ulrich (87 de ani), etnic german din Petroşani, deportat, în 1945, în lagărele de muncă din fosta Uniune Sovietică pentru aproape cinci ani, povesteşte cum un gropar rus îşi hrănea porcii din cadavrele deţinuţilor şi chiar ar fi folosit carnea de om la preparatele oferite prizonierilor. Ulrich este unul dintre cei mai în vârstă şoferi din Valea Jiului şi a reuşit să scrie o carte în care a relatat experienţele din URSS.

Imre Szuhanek a devenit „premiant fără premii”, pentru că a transformat Peştera Bolii într-o atracţie culturală           Imre Szuhanek, custodele Peşterii Bolii, a primit diploma şi buchetul de flori prin care hunedorenii care participă la campania „Premianţii fără premii” doresc să îi recompenseze simbolic pe oamenii de valoare din judeţul Hunedoara.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist „Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza Azi se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

FOTO Trăiesc pe banii germanilor în satele de basm ale Hunedoarei. Povestea unui fugar din comunism, întors în ţară  În satele Orăştiei, unde a trăit cea mai importantă comunitate de saşi din zona rurală a Hunedoarei, familiile care au muncit ani buni în Germania se întorc pentru a se bucura acasă de pensiile mari, primite de la statul german.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite