Eugen Evu a murit. Poetul l-a înfruntat pe Ceauşescu în anii '70. Ce necazuri i-au adus bancurile pe seama „voievodului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Evu. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Eugen Evu. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Eugen Evu a murit. Cel mai prolific scriitor al Hunedoarei din ultimele decenii a avut o poveste de viaţă dramatică. A fost urmărit de Securitate în anii 1970 şi 1980 şi şi-a aflat denunţătorii, din cercul de prieteni, după Revoluţie.

A murit Eugen Evu, unul dintre cei mai apreciaţi publicişti din Hunedoara ultimelor decenii. Scriitorul s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 73 de ani. Ultimele luni din viaţă şi le-a petrecut în spital şi într-un centru de îngrijire din Hunedoara. O intervenţie chirurgicală eşauată, după cum mărturisea el, i-a agravat starea de sănătate şi, în cele din urmă, l-a ţintuit la pat. A rămas în amintirea hunedorenilor ca unul dintre cei mai prolifici oameni de cultură ai municipiului.

„Am nostalgia unor drepturi ale omului încălcate acum în propria-mi ţară, cum este dreptul fundamental la muncă, pentru a ne putea asigura existenţa noastră şi a familiilor noastre. Oameni care au făcut facultăţi bune, serioase, cum sunt fiii mei, nu au reuşit să îşi găsească de lucru ori au fost nevoiţi să se stabilească în altă ţară. E drama a milioane de români şi de aceea pot spune că am rămas cu nostalgia şi cu suferinţa ca măcar în regimul totalitarist care a fost se asigurau aceste locuri de muncă. Acum avem libertatea de a vorbi, dar nu avem libertatea de a exista materialiceşte şi cultural”, relata poetul, într-un interviu pentru adevărul.ro.

Scriitor prolific, urmărit de Securitate

Eugen Evu a publicat peste 40 de volume de poezie şi proză. Şi-a făcut cunoscute şi dosarele de urmărit de către fosta Securitate, documente care însumează aproape 500 de pagini de mărturii, înregistrate în aproape două decenii, din anii 1970 şi 1980.

În ele era descris ca fiind o „fire aventurieră”, „element cu manifestări duşmănoase faţă de orânduirea socialistă din ţara noastră”, „cu relaţii suspecte cu cetăţeni străini”.

Potrivit mărturiilor sale, Evu a intrat în atenţia Securităţii la începutul anilor 1970. Lucra la acea vreme ca mecanic în complexul minier din Teliuc (Hunedoara) şi frecventa Cenaclul literar. Era fiu al unui pastor penticostal şi îi plăceau prea mult bancurile de epocă.

„Venind la birou, fostul angajat al întreprinderii, Eugen Evu, ne-a relatat o serie de bancuri politice la adresa Secretarului General al PCR. Bancul se referea la lipsa combustibilului lemnos şi felul cum să-l procure unele persoane. Bancul în esenţă are următorul cuprins: într-o zi Secretarul general s-a travestit şi a plecat într-un sat să vadă cum stau oamenii cu lemnele. Intrând la prima casă, la a doua etc., a văzut că oamenii nu au lemne. La capătul satului vede o căsuţă mică şi o stivă de lemne mai mare decât casa. Intrând înăuntru, familia era compusă din şapte copii şi întrebând cum reuşesc să aibă lemne, proprietarul i-a spus: când trec camioanele cu lemne din pădure familia iese şi strigă “Trăiască Ceauşescu” şi atunci încărcătorii aruncă lemnele în ei”, era denunţul înregistrat la Securitate în 1971, al unui un fost coleg.

Scrisoare către Ceauşescu

Iar într-un alt denunţ, era acuzat că l-a vorbit de rău pe Nicolae Ceauşescu.

„În ziua de  1.X.1972, tovarăşul prim secretar al Comitetului judeţean Hunedoara al UTC mi-a comunicat următoarele: În perioada 15 – 18 septembrie a.c., în cadrul judeţului Alba, a avut loc un simpozion, consacrat aniversării centenarului morţii lui Avram Iancu, la care au participat mai mulţi scriitori şi poeţi din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării, inclusiv din judeţul Hunedoara. După ce s-au discutat unele probleme privind modul de desfăşurare al festivităţilor, Evu Eugen a început să critice aparatele judeţene de partid şi de stat, pentru faptul că nu au organizat o primire corespunzătoare şi nu au acordat atenţia cuvenită delegaţiei de scriitori veniţi din judeţul Hunedoara. <<Pentru oamenii de cultură nu se face nimic, dar pentru voievod (secretarul general se face totul)>>, spunea Eugen Evu. La această afirmaţie, primul secretar i-a făcut observaţia, adresându-i-se cu cuvântul <<tovarăş>>. La aceasta Eugen Evu a spus: <<Lasă-mă domnule în pace cu tovarăşe. Toţi vânturaţi cuvinte pe care le-aţi împrumutat de la ruşi. De ce voievodul nu a venit şi la Ţebea, la sărbătoarea lui Avram Iancu. I-a fost probabil frică de unguri. Ştie că are nişte sfătuitori linguşitori. Şi dumneavoastră sunteţi dintre aceştia? La Hunedoara au aşteptat oamenii ore în şir pe străzi şi la stadion în zadar că voievodul la plecare nu a spus nimic”, se arăta în denunţul unui profesor din Deva, înregistrat de Inspectoratul de Securitate al judeţului Hunedoara, în 1 octombrie 1972, descoperit de Evu în dosarul său de la CNSAS.

A fost acuzat apoi că i-a trimis o “anonimă” lui Nicolae Ceauşescu, în care se plângea de condiţiile de muncă în Hunedoara anului 1982 şi îi sugera prim-secretarului PCR să plece de la conducerea ţării. În anii 1980, totuşi, Eugen Evu a publicat şi câteva poezii laudative despre Nicolae Ceauşescu, în ziarul local Drumul Socialismului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum se turnau scriitorii la Securitate pentru Nicolae Ceauşescu: „Evu l-a numit voievod şi a spus bancuri pe seama lui”

Scriitorul Eugen Evu şi-a publicat dosarul său din Arhivele fostei Securităţi, iar notele pe care unii dintre foştii săi apropiaţi le-au dat despre el l-au uimit. Un astfel de denunţ împotriva lui Evu a avut loc cu ocazia vizitei din 1972 a lui Nicolae Ceauşescu în Hunedoara. Scriitorul a fost acuzat de „colegi” că l-a numit „voievod” pe Ceauşescu şi că a făcut bancuri pe seama lui.

Dramele celor care şi-au căutat salvarea în scrisori trimise lui Nicolae Ceauşescu. Cum erau urmăriţi, pedepsiţi şi transformaţi în „elemente duşmănoase“

Autorităţile comuniste şi conducerea de partid au privit ca adevărate ameninţări cele mai neînsemnate cereri adresate lui Nicolae Ceauşescu în scrisorile trimise de oamenii nemulţumiţi în anii `70. Potrivit documentelor păstrate la Arhivele Naţionale din Judeţul Hunedoara, în acea perioadă zeci de hunedoreni au avut de suferit de pe urma epistolelor pe care le-au trimis liderului comunist.

Patimile lui Eugen Evu, poetul hăituit de fosta Securitate pentru o anonimă adresată lui Nicolae Ceauşescu

Eugen Evu şi-a făcut publice dosarele CNSAS. Timp de două decenii, scriitorul s-a aflat în atenţia Securităţii, fiind considerat un “element cu manifestări duşmănoase la adresa orânduirii socialiste”. A fost turnat de vecini, prieteni şi colegi, însă cele mai mari probleme le-a avut după ce în 1982 i-a trimis o scrisoare anonimă lui Nicolae Ceauşescu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite