FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.

Procurorul Augustin Lazăr, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a declarat că 11 brăţări dacice din aur, furate în trecut de vânătorii de comori din siturile istorice din Munţii Orăştiei, sunt date în urmărire internaţională.

“În cazul brăţărilor dacice, diferenţa de la 13 la 24 de piese se ştie că există. Există informaţii, respectiv probe cu privire la unele dintre ele, există imagini ale acestor artefacte, ele sunt puse în urmărire prin Interpol, sunt pe site-ul FBI-ului în Statele Unite şi vom vedea cât de rapid vor fi localizate, unde vor fi localizate şi apoi recuperate. Este o activitate laborioasă care va mai dura”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr. Potrivit acestuia, anchetatorii au descoperit fişe, imagini şi rapoarte ale acestora, unele dintre ele fiind expus la vânzare prin anumite case de licitaţii.

„Traficul cu artefacte în lume funcţionează de multă vreme, dar nu au fost niciodată atât de multe artefacte care să marcheze atât de puternic aceste trasee pe cât au marcat artefactele furate din România. Ele au lăsat urme peste tot pe unde au mers. Au lăsat imagini, au lăsat contracte de vânzare-cumpărare, rapoarte de expertiză, tranzacţii electronice”, a declarat Augustin Lazăr, potrivit alba24.ro, la conferinţa în care a fost prezentat bilanţul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Recent, două tezaure de monede antice Koson şi Lysimach au fost recuperate din afara ţării, după ce au fost furate de braconieri din Sarmizegetusa Regia şi traficate apoi pe piaţa neagră. “La 22 decembrie 2014 şi 8 ianuarie 2015, organele judiciare au  predat în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, loturi de: patru monede, două Lysimach din aur şi doi Kosoni din argint, recent recuperate din Germania; trei monede Lysimach din aur, recent recuperate din Spania, care provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. Sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte două monede Koson din aur din Polonia şi Belgia”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Tezaure răspândite în toată lumea
În perioada 2007 - 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.027 monede Koson din aur (cca 8,62 kilograme) 37 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, 213 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur (de 12,633 kilograme), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale şi 12.000 monede de argint şi bronz.

Un dosar finalizat cu condamnări definitive
Potrivit procurorilor, în perioada 1998 – 2014, mai multe grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional. Acestea au constat în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, prejudiciul produs fiind estimat la peste 2.500.000 euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.


Vă recomandăm şi:

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.

Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusă, după doi ani. Matriţa bijutierului dacilor e unică

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte cea mai importantă expoziţie din acest an, în care va fi prezentată matriţa antică descoperită în urmă cu aproape doi ani, după Sânziene, în situl Sarmizegetusa Regia. Cercetătorii consideră că obiectul unic ar fi aparţinut unui bijutier care a trăit în urmă cu două milenii.

Comorile din Sarmizegetusa Regia: tezaure de Kosoni şi monede Lysimach de aur repatriate din Germania şi Spania

Două tezaure de monede antice Koson şi Lysimach au fost recuperate din afara ţării, după ce au fost furate de braconieri din Sarmizegetusa Regia şi traficate apoi pe piaţa neagră.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite