Fostul episcop al Huşilor a refuzat să se mute lângă mănăstirea Prislop. O ofertă mai tentantă l-a întors din drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca episcopul retras al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, să aibă domiciliul în judeţul Hunedoara şi i s-a oferit acestuia o casă în satul Hăţăgel, aflat la circa 20 de kilometri de Mănăstirea Prislop, oferta a fost refuzată. Fostul episcop se va întoarce în zona Moldovei.

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual în care a denunţat trei preoţi care l-au şantajat cu imagini compromiţătoare, se va întoarce în Moldova natală, după tentativa sa de a se retrage în Ardeal.

În urmă cu o săptămână, i-a fost pusă la dispoziţie, de către episcopul Danii Stoenescu (Partoşanul), al românilor din Serbia, o casă în satul Hăţăgel (comuna Densuş, judeţul Hunedoara), un loc aflat la cinci kilometri de Biserica Densuş şi la circa 25 de kilometri de Mănăstirea Prislop, devenită loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca.

Oaspetele episcopului Daniil a vizitat casa care i-a fost pusă la dispoziţie în Hăţăgel şi s-a declarat mulţumit de ea, însă în cele din urmă a refuzat propunerea de a se muta aici, pe motiv că este prea departe de locurile sale natale şi pentru că a primit o altă ofertă: o casă în Târgu Ocna, din judeţul Bacău, oferită cu ajutorul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Scandalul din sânul Bisericii

Reamintim că scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul curent. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu.
După vizionarea imaginilor necenzurat, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că monahul Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Muzeul bizar al episcopului ucenic al lui Arsenie Boca. „Părintele mi-a spus: «Să înveţi a sta de vorbă cu pietrele!»“

Episcopul Daniil (59 de ani) al Daciei Felix a înfiinţat unul dintre cele mai stranii muzee în aer liber, după ce primit, de la călugărul Arsenie Boca, îndrumarea de „a vorbi cu pietrele”. A fost un îndemn la reculegere şi rugăciune pe care fostul preot de la Mănăstirea Prislop şi de la Biserica Densuş, de 15 ani episcop al românilor din Serbia, l-a respectat cu preţuire.

Efectul Arsenie Boca asupra unui lăcaş de cult: cum a transformat duhovnicul mănăstirea Prislop în „perla Ţării Haţegului“

Cei zece ani care au schimbat cu totul faţa Mănăstirii Prislop au fost cei pe care călugărul Arsenie Boca, hăituit de autorităţile statului, i-a petrecut în Ţara Haţegului. Fostul duhovnic a schimbat cu totul aspectul aşezământului monahal, într-una dintre cele mai negre perioade din viaţa sa.

VIDEO Mărturia şocantă a maicilor de la Prislop, terorizate de bişniţari deghizaţi în călugări: „Unul a fost poreclit Satana”

Bişniţarii fac legea în târgul de suveniruri şi obiecte religioase din vecinătatea Mănăstirii Prislop, devenită loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca. O spun chiar două dintre maicile care fac comerţ aici şi, de-a lungul timpului, au avut numeroase neplăceri din cauza acestora.

Secretele jurnalului ascuns al lui Arsenie Boca. Cele mai frumoase învăţături lăsate de duhovnic pentru credincioşi

Jurnalul redactat de Arsenie Boca în anii 1946 – 1950, în vremea în care era călugăr la mănăstirile Brâncoveanu şi Prislop, cuprinde aproape 270 de pagini de învăţături şi texte religioase. Arsenie Boca nu a mai apucat să publice manuscrisul păstrat în aşezământul de la Sinaia, însă au făcut-o urmaşii săi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite