FOTO Şoseaua de poveste construită în inima Parângului. Drumul din munţi va avea tuneluri pe sub pârtiile de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul din Parâng. FOTO: Costel Avram. FACEBOOK
Drumul din Parâng. FOTO: Costel Avram. FACEBOOK

La un an de la începerea lucrărilor la noul drum din staţiunea Parâng, una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din România, investiţia a ajuns la final şi ar putea fi inaugurată o dată cu începerea sezonului de schi.

Până la sfârşitul lunii octombrie, oaspeţii staţiunii Parâng din Valea Jiului vor putea circula pe una dintre cele mai spectaculoase şosele montane construite în ultimii ani în România, un drum judeţean care „se caţără” pe versant, pe sub vechiul telescaun, urcând pe creste până la cota 1.600, în locuri care oferă o panoramă atractivă.

GALERIE FOTO

Lucrările la noul drum din Parâng au început în toamna anului 2018, iar la un an de la instalarea şantierului au ajuns aproape de final. În următoarele săptămâni va fi turnat primul strat de asfalt şi vor fi amenajate două tunele pe sub pârtiile de schi din staţiune. De asemenea, constructorii lucrează la amenajarea a trei parcări în locurile care oferă cele mai spectaculoase privelişti spre Valea Jiului.

„Am primit asigurări că, în curând, va începe şi turnarea asfaltului, aşa cum tot în această toamnă vor fi instalate şi cele două tunele de 15 metri, prin care drumul va subtraversa pârtia de schi din Parâng, fapt care va fi apreciat atât de cei care vor urca la munte în această iarnă, cât mai ales de schiorii care vor alege aceste pârtii în sezonul de iarnă din acest an”, spune Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.

sosea parang

Sectorul modernizat măsoară patru kilometri, însă lucrările efectuate sunt complexe, datorită declivităţii versantului şi a condiţiilor dificile de muncă în zone de munte, susţin drumarii. Drumul Judeţean 709 F va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane. Lăţimea părţii carosabile va fi de 4 metri, iar proiectul mai prevede consstrucţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.

sosea parang

Construcţia noii şosele din Masivul Parâng a fost plănuită de mai mult de şase ani şi a rămas între timp una dintre puţinele lucrări realizate în domeniul schiabil din Valea Jiului, deşi investiţiile publice în turism sunt considerate o alternativă la industria minieră, pentru dezvoltarea economică a regiunii. Cea mai recentă dintre ele a fost construirea în 2014 a unui telescaun care urcă pe o distanţă de doi kilometri de-a lungul pârtiilor de schi. În schimb, lucrările la noua telegondolă şi la un alt telescaun plănuit de mai mulţi ani au stagnat.

Şi proiectul noii şosele din Valea Jiului, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a întâmpinat probleme. Încă din ianuarie 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a scos la licitaţie publică investiţia estimată la peste 17 milioane de lei. După ce una dintre societăţi a câştigat proiectul, oferind să construiască drumul cu 10.514.642 lei, fără TVA, în 27 luni, mai multe firme au contestat modul în care s-au evaluat ofertele şi s-a desfăşurat licitaţia, iar proiectul a fost blocat. În luna mai 2018, la finalul unui proces îndelungat, Tribunalul Hunedoara a respins acţiunile formulate de firmele reclamante, iar contractul a fost atribuit companiei Strabag.

sosea parang

Staţiunea Parâng se întinde în Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Masivul este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Şoseaua nervilor pentru mii de şoferi, alternativa „autostrăzii - muzeu“. Cum arată cel mai circulat drum din vest

VIDEO Noua şosea construită în Ţinutul Pădurenilor, scurtătura prin munţi între două destinaţii de poveste

VIDEO Drumul spre Poiana Pelegii a fost deschis. Turiştii pot ajunge în locul de vis din Parcul Naţional Retezat

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite