Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Şoseaua din Retezat devastată de viitură. Drumul judeţean spre Râuşor a fost închis din cauza pericolului

0
14 Jun 2018 18:31:57
Autor: Daniel Guţă
O parte a şoselei s-a prăbuşit. FOTOGRAFII: ISU Hunedoara.
O parte a şoselei s-a prăbuşit. FOTOGRAFII: ISU Hunedoara.

O viitură a produs pagube importante pe drumul judeţean spre zona turistică Râuşor, de la poalele Retezatului. Şoseaua „s-a rupt” în mai multe locuri.

GALERIE FOTO

Drumul judeţean care face legătura între localitatea Suseni (comuna Râu de Mori) şi zona turistică Râuşor, de la poalele Retezatului, a fost devastat din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a eroziunii generate de pârâu.

Pe trei segmente, cuprinse între 10 şi 40 de metri, drumul a fost distrus pe o bandă de mers, existând pericol de surpare în continuare, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

„În acest context, la Primăria Râu de Mori s-a întrunit Grupul de suport tehnic care a luat hotărârea restricţionării circulaţiei pe drumul afectat din motive de siguranţă. Grupul de suport tehnic este alcătuit din reprezentanţi ai Primăriei Rău de Mori, Consiliului Judeţean, I.S.U., I.J.J, I.P.J., Gărzii de Mediu şi Salvamont. De asemenea, grupul a decis informarea cabanierilor şi  a turiştilor despre restricţia de circulaţie şi a riscurilor existente în zona precum şi întocmirea referatului de necesitate cu privire la iniţierea procedurilor de remediere a situaţiei”, a informat ISU Hunedoara.

O atenţionare de condiţii nefavorabile turismului în zona montană a judeţului Hunedoara a transmis şi Salvamont Hunedoara.

„În urma precipitaţiilor din ultimele zile toate văile din zona montană au depăşit cu mult cotele de inundaţii, ceea ce îngreunează mult activitatea de turism montan. Toate văile, mult umflate, au rupt maluri şi au creat pe alocuri canioane. Toate podurile fixe au fost rupte sau avariate (inclusiv podul de la Cabana Pietrele) Sfătuim turiştii care şi-au planificat ieşiri în zona montană în această perioadă să nu întreprindă drumeţii pe văi şi pe drumurile sau potecile vecine acestora. În urma celor întâmplate şi a prognozelor meteo viitoare declarăm nesigur turismul în zona montană a judeţului Hunedoara. Pentru orice informaţie sau sfat salvatorii montani va stau la dispoziţie”, a informat Salvamont Hunedoara.

Zona turistică Râuşor

Râuşor, o zonă de agrement înfiinţată în anii 1970, la poalele celor mai înalte vârfuri din Masivul Retezat, se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori. Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, locul care l-ar fi inspirat pe Jules Verne în celebra poveste a Castelului din Carpaţi. Zidurile cenuşii ruinate de secole, ce stau gata să se prăvălească de pe stâncile în care au fost înfipte, reprezintă „borna“ prin care turiştii sunt atenţionaţi că au ajuns în sălbăticie.

De la Cetatea Colţ până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, traversând locuri atractive pentru liniştea şi frumuseţea lor. Pe o rază de 60 de kilometri de la Râuşor se află Cetatea Colţ, ruinele sitului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Naţional Retezat, Biserica medievală de la Densuş, Cetatea Mălăieşti, Mănăstirea Prislop şi Castelul Corvinilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Misterioasa cetate medievală din Ţara Haţegului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autorităţi

Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

VIDEO Lacul Cinciş, locul de poveste la care turiştii ajung pe un drum de groază. De ce nu a fost modernizată şoseaua

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii