FOTO Ţinutul Pădurenilor invadat de americani şi canadieni. Cum au petrecut cei 50 de turişti în cel mai pitoresc loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii şi canadienii veniţi pentru prima dată în Ţinutul Pădurenilor, la Poiana Răchiţelii, au rămas fascinaţi de locurile văzute şi de tradiţiile păstrate de pădureni.

Un grup de 50 de turişti americani şi canadieni au poposit timp de o zi în comuna Cerbăl, la Poiana Răchiţelii, pentru a descoperi farmecul locului din Munţii Poiana Ruscă.

GALERIE FOTO

Cu ajutorul localnicilor care le-au fost gazde primitoare, oaspeţii de peste Ocean au descoperit slănina, vinarsul, tocăniţa, mămăliga şi plăcintele pădureneşti. S-au distrat culegând afine, au mers la coasă, la strâns de fân şi au muls vacile. Americanii şi canadienii au dansat alături de localnicii îmbrăcaţi în straie populare, iar ziua s-a încheiat cu un foc de tabără, informează Primăria Cerbăl.

Poiana Răchiţelii, localitatea cea mai populată dintre satele comunei Cerbăl, se află la circa 40 de kilometri de Hunedoara în Munţii Poiana Ruscă. Satul în care locuiesc circa 100 de oameni se înfăţişează pe o culme înconjurată de codrii seculari, la capătul unui traseu care urcă aproape continuu de la Castelul Corvinilor, pe valea pârâului Zlaşti până la izvoarele acestuia, aflate la peste 1.000 de metri altitudine. Drumul principal spre Poiana Răchiţelii traversează aşezările Cerbăl şi Socet, cu câteva zeci de locuitori şi case vechi ridicate pe creste, în mijlocul unor păduri întinse ce acoperă versanţii. „Braţe” ale drumului judeţean urcă spre Arănieş, Feregi, Merişoru de Munte, Poieniţa Tomii şi Ulm, celelalte localităţi din componenţa comunei Cerbăl, care numără mai puţin de 500 de locuitori.

image

Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi, Ţara Haţegului, Valea Mureşului şi învecinată Hunedoarei şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afuenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, înconjurate de păduri întinse, păstrează o atmosferă pitorească, iar oamenii ţin tradiţii vechi şi poartă cu mândrie straiele populare specifice zonei.  

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Splendoarea satelor tăcute din Ţinutul Pădurenilor: „Oamenii mai ajung aici vara, adună flori pentru ceaiuri”

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite