FOTO Cum arată aurul brut din Munţii Apuseni: singurul muzeu al aurului din Europa poate fi vizitat în Brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 20 de kilograme de aur cântăreşte tezaurul de piese expus la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa. Turiştii care ajung în Brad pot vedea aici peste 1300 de exponate: aur în starea lui neprelucrată, aşa cum a fost scos din minele Apusenilor, dar şi minerale şi roci deosebite, din întreaga lume.

Unele dintre piesele expuse în Muzeul Aurului din Brad, cum sunt „şopârlele din aur”, au o valoare estimată la peste un milion de dolari.

Alte filoane aurifere prezentate pe rafturile muzeului impresionează prin forma lor. Au fost denumite: „pana lui Eminescu”, „harta României”, „feriga”, „căţeluşul”, „răţuşca”. Vizitatorii pot vedea lingouri de aur, dar pot afla şi cum reuşeau băieşii, cei care munceau în minele din Apuseni, să ascundă în anumite părţi ale corpului filoanele descoperite în subteran.

Tezaure valoroase
„În sãlile muzeului vizitatorul are ocazia de a cunoaşte aurul într-o ipostază inedită, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule şi rarele combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul si nagyagytul (în minele de la Săcărâmb) cele care s-au identificat pentru prima datã în lume în zăcăminte din Munţii Apuseni”, informează reprezentanţii muzeului.

Muzeul Aurului din Brad a fost redeschis în luna decembrie a anului trecut, după cinci ani în care piesele au fost depozitate în Trezoreria statului, iar actuala clădire a lui a stat închisă fiind obiectul unui litigiu în justiţie.
Taxa de vizitare a muzeului este de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Vă recomandăm şi:

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado din secolele trecute

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite