În ultimele trei decenii, Cetatea Devei s-a aflat în şantier timp în mai mulţi ani, însă cel mai amplu proiect de reabilitare a avut loc în perioada 2013 - 2016.
Restaurarea incintelor exterioare (2 şi 3) din Cetatea Devei a durat trei ani, iar rezultatul final al lucrărilor, estimate la nouă milioane de euro şi finanţate de Uniunea Europeană, a stârnit controverse încă din primele zile de la inaugurarea investiţiei, derulată de municipalitate.
În primăvara anului 2016, autorităţile locale din Deva au redeschis cetatea medievală a Devei, iar localnicii şi turiştii au fost invitaţi să o viziteze după o lungă perioadă de aşteptare.
Lucrările prevăzute în proiect au schimbat înfăţişarea de ruină romantică a monumentului istoric cu una mai „comercială”. Ele au inclus cercetarea arheologică, refacerea zidurilor şi a porţilor, a Camerei de Artilerie, a Bastionului, a drumului de acces, precum şi finisaje. De asemenea, a fost construit un pod de acces între incintele II şi III, în urma unei investiţii suplimentare realizată de primărie. Practic, cetatea a fost extinsă prin noi zidiri şi amenajări, iar unele spaţii au primit o înfăţişare şi o utilitate nouă. Arhitecţii şi istoricii s-au contrazis cu privire la modul în care au fost efectuate lucrările. Istoricul Adrian Andrei Rusu, specialist în epoca medievală, a susţinut că rezultatul proiectului reprezintă o gafă arhitectonică şi de construcţie, în timp ce Angela Kalauz, arhitecta Primăriei Deva de la acea vreme, a susţinut că lucrările au făcut ca monumentul istoric să fie redat vieţii oraşului Deva.
La mai puţin de cinci ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare, unii localnici se plâng de starea în care a ajuns monumentul. Faţadele sale reabilitate au fost cuprinse de igrasie, iar petele negre de umezeală se întind peste ele, oferindu-le un aspect neplăcut. Spaţiile restaurate care urmau să fie animate prin expoziţii au rămas pustii, au tavanele crăpate şi tencuiala căzută în unele locuri. În alte locuri, noile trepte şi treceri din lemn scârţâie, se îndoaie şi chiar se rup uneori sub greutatea vizitatorilor. Iar din aleile pietonale recent înfiinţate s-au desprins pavajele. Cetatea rămâne un monument impresionant prin masivitatea sa, prin vechimea şi istoria sa, chiar dacă pare adesea un loc părăsit. În următorii ani, monumentul de pe Dealul Cetăţii va fi dotat cu un nou ascensor estimat la trei milioane de euro, iar incinta I (Palatul Cetăţii) va fi reabilitată cu fonduri europene.
Cetatea Devei datează, potrivit unor istorici, din secolul al XII-lea şi a fost una dintre cele mai greu de cucerit fortăreţe din Transilvania medievală. De la începutul secolului al XIX-lea a intrat în ruină, iar în anul 1849 o explozie a dus la distrugerea ei aproape în întregime.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"...La mai puţin de cinci ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare, unii localnici se plâng de starea în care a ajuns monumentul. Faţadele sale reabilitate au fost cuprinse de igrasie, iar petele negre de umezeală se întind peste ele, oferindu-le un aspect neplăcut..." !?! Si...primarul Devei nu e intrebat si nu da explcatii privind calitatea slaba a lucrarilor ? Heheheee, sa se fi intamplat asa ceva in Bucuresti , Nicusor ii facea deja 50 de plangeri penale lui Firea , CTP aparea in minim 200 de emisiuni la Digi24 si in care o denunta pe primareasa ca fiind corupta si nu foloseste corect genitivul , iar presa "anti" cerea trimiterea urgenta a vinovatei la inchisoare ...!