Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Efectul devastator al avalanşelor din Retezat. Cum arată pădurea în urma fenomenelor extreme

4
18 Oct 2019 18:16:36
Autor: Daniel Guţă
FOTO: Direcţia Silvică Hunedoara.
FOTO: Direcţia Silvică Hunedoara.

Imagini publicate de Direcţia Silvică Hunedoara arată efectele devastatoare ale avalanşelor înregistrate în ultimii ani în Parcul Naţional Retezat.

Mii de arbori au fost trântiţi la pământ de avalanşele înregistrate în Parcul Naţional Retezat în ultimii ani. Fenomenele extreme au schimbat înfăţişarea peisajului şi au distrus o parte din drumul spre Poiana Pelegii.

„Unul dintre factorii importanţi care contribuie la degradarea drumului forestier Lăpuşnicul Mare sunt avalanşele. Declanşate de o supraîncărcare a straturilor de zăpadă în zona superioară a versantului, acestea transportă odată cu cantităţile imense de zăpadă şi gheaţă, bolovani, resturi vegetale, trunchiuri de arbori, având un efect devastator şi distrugând tot ce le stă în cale. Practic, niciun arbore aflat în zona culoarului de avalanşă nu scapă nedoborât.

Materialul transportat este depus la baza versantului, exact pe unde trece drumul, iar degajarea acestuia presupune un efort major şi costisitor. Tot aici a fost amplasată cu ani în urmă o staţie meteorologică automată care a fost spulberată de furia zăpezii. Deoarece zona pe care v-o prezentăm este situată în ZPI (Zona de Protecţie Integrală) a Romsilva - Parcul Naţional Retezat - Rezervaţie a Biosferei, arborii doborâţi de avalanşă nu sunt scoşi, ci lăsaţi pe loc”, a informat Direcţia Silvică Hunedoara, pe pagina de Facebook a instituţiei.


Partea superioară a culoarului de avalanşă. Se disting două zone ale culoarului: una lipsită total de vegetaţie arborescenta/arbustivă şi una pe care vegetaţia a început să se instaleze trepta (Direcţia Silvică Hunedoara).


Partea de mijloc a culoarului de avalanşă. Se disting mai multe "săritori". (Direcţia Silvică Hunedoara).


Partea inferioară a culoarului de avalanşă, unde se disting foarte bine arborii doborâţi, transportaţi de pe versant. (Direcţia Silvică Hunedoara).


Partea inferioară a culoarului de avalanşă. Privire de ansamblu. Se observă efectul avalanşei chiar şi în vecinătatea albiei râului. (Direcţia Silvică Hunedoara).


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Peştera interzisă din România cu un zăcământ uriaş de guano. Aici a fost găsit craniul de 30.000 de ani

FOTO Lupul singuratic din Retezatul Mic. Imagini spectaculoase cu animalul care a dat târcoale unui grup de turişti

VIDEO Paradisul animalelor sălbatice în Parcul Naţional Retezat. Ce au surprins camerele video de monitorizare

VIDEO Vânătoarea regală în Retezat care a făcut istorie. Ce monument i-au ridicat românii prinţului Rudolf şi cum şi-au protejat animalele de armele nobililor

VIDEO Imagini spectaculoase cu caprele negre din Parcul Naţional Retezat. Câte animale sălbatice au rămas în munţi


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Hoher Herman
18.10.2019, 19:09:09

Ba baiatule, o avalansa nu este un fenomen "extrem". Este un fenomen absolut normal Nu stau sa te luminez acuma. Da' da-i un Goagal si (poate) te prinzi.

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
18.10.2019, 19:49:45

"paguba" asta tine de cand e pamantul.....la fel ca si incendiile naturale...dar adevaratul devastator e numai OMUL.....mai precis borfashii de lemne.

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
18.10.2019, 20:11:55

De fapt le semnalizeaza baietilor destepti, ca e momentul sa inceapa o noua operatiune :)) de curatare !

Vatco Octav
18.10.2019, 22:14:18

Bă oprițivă din defrișat!

Modifică Setările