FOTO Frumuseţea le-a făcut faimoase pe românce. Cele mai reuşite portrete ale tinerelor de la începutul secolului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portete realizate de Leopold Adler şi Willy Pragher (stânga, foto: willypragher.blogspot.ro)
Portete realizate de Leopold Adler şi Willy Pragher (stânga, foto: willypragher.blogspot.ro)

Leopold Adler şi Willy Pragher, doi dintre cei mai cunoscuţi fotografi străini care au călătorit în România în primele decenii ale secolului trecut au lăsat posterităţii colecţii de fotografii – portret, care dezvăluiau trăsăturile ce le-au făcut faimoase pe românce.

Un număr impresionant de fotografii realizate fotograful ceh Leopold Adler în Transilvania s-au păstrat de peste un secol, iar unele dintre ele sunt expuse în muzee importante. Printre ilustraţiile cele mai frumoase ale lui celebrului artist de la începutul secolului XX se află numeroase portrete ale tinerelor românce sau din familii de saşi şi maghiari.

Îmbrăcate în costume populare, singure sau alături de însoţitorii lor, sute de tinere din Orăştie, Hunedoara, Valea Haţegului şi alte locuri din Transilvania i-au pozat fotografului ceh în peregrinările pe care acesta le-a făcut în ţinuturile pitoreşti. Portretele femeilor şi fetelor au fost realizate cu un aparat foto din lemn, iar majoritatea dinter ele au fost păstrate de Adler în atelierul pe care acesta şi l-a deschis în Braşov. Leopold Adler (1848, Praga - 8 mai 1924, Braşov) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi ai vremii sale.

portrete3

Potrivit biografiei fotografului, Leopold Adler s-a născut într-o familie de evrei din Praga, iar în 1872, la vârsta de 24  de ani, s-a mutat în Braşov. Acolo, împreună cu fratele său mai tânăr Alfred, a început să practice arta fotografică în atelierul fratelui său mai mare Moritz. După câţiva ani, cei trei fraţi s-au despărţit. Alfred Adler şi-a deschis propriul atelier fotografic, iar Moritz a plecat în Praga. Leopold a rămas în Braşov unde continuat să lucreze în atelierul său fotografic până aproape de sfârşitul vieţii şi totodată să călătorească în întreaga Transilvania. A murit în Braşov la data de 8 mai 1924, informau realizatorii biografiei sale.

adler 2

Portretele lui Willy Pragher
Willy Pragher (1908, Berlin – 1992, Freiburg) unul dintre marii fotografi germani ai secolului XX, a călătorit în Transilvania din primăvara anului 1942, iar fotografiile pe care le-a realizat au rămas mărturii pentru frumuseţea locurilor şi a oamenilor. O serie de fotografii realizate de Willy Pragher au fost deicate vieţii oamenilor din Ţara Haţegului şi din satele de munte de la poalele Retezatului. Portretele femeilor le înfăţişau frumuseţea şi simplitatea, în mijlocul unor decoruri de vis. Willy Pragher s-a născut în Berlin în 1908 şi a locuit în copilărie în Bucureşti, alături de bunicul său, un negustor bogat.


FOTO: willypragher.blogspot.ro.

portere

S-a dedicat fotografiei din adolescenţă, iar la vârsta de 16 ani publicase deja prima broşură de fotografii realizate în România. Şi-a petrecut tinereţea în Germania şi România, iar în 1939, înaintea izbucnirii războiului a devenit fotograf şi grafician al Societăţii Româneşti de Distribuire a Combustibilului din România. După venirea la putere a comuniştilor, fotograful a avut de suferit: a fost deportat în Siberia, revenind în Germania din 1950. S-a stabilit la Freiburg şi a continuat să facă fotografii. Acivitatea fotografului german înseamnă aproape un milion de fotografii realizate şi un număr impresionant de albume fotografice, se arată în biografia sa, publicată pe site-ul willypragher.blogspot.ro.

portret

Fotografiile, negativele, diapozitivile au fost păstrate, în mare parte, la Arhivele de Stat Freiburg, iar aproape 12.000 dintre ele înfăţişează România.

portret

Vă recomandăm şi:

FOTO Fenomen spectaculos în Retezat. Peisajele impresionante de la asfinţit văzute pe muntele acoperit de nori

Masivul Retezat oferă peisaje impresionante celor care se aventurează pe traseele sale. Un fotograf a fost martorul unui fenomen spectaculos: la apus, marea de nori  luminată de ultimele raze a acoperit crestele înalte ale muntelui, revărsându-se apoi asupra împrejurimilor, până la orizont.

FOTO Cetăţile dacice ascunse din Munţii Orăştiei. Ce privelişti de vis străbat cei care urcă în Blidaru şi Piatra Roşie

Fostele aşezări dacice Blidaru şi Piatra Roşie, din Munţii Orăştiei, dezvăluie călătorilor care se îndreaptă spre ele în aceste zile privelişti. Toamna a transformat priveliştile pădurilor care le înconjoară şi le-a dat un colorit impresionant.

Muzeul amintirilor din comunism îşi întregeşte colecţia inedită. Ce obiecte din „Epoca de aur” au donat localnicii

Zeci de hunedoreni au venit în sprijinul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara şi s-au implicat în proiectul înfiinţării unei secţii muzeale dedicate amintirilor despre Hunedoara dinainte de Revoluţia din 1989.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite