Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Fundătura Ponorului. Priveliştile fermecătoare din locul tainic din munţi, numit „Palma lui Dumnezeu”

3
4 Jun 2020 15:55:56
Autor: Daniel Guţă
Fotografii: Remus Suciu.
Fotografii: Remus Suciu.

Fundătura Ponorului este locul din Munţii Şureanu pe care românii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Deşi se află ascunsă la capătul unui drum inaccesibil autoturismelor, zona protejată este invadată de turişti în aceasă perioadă.

Fundătura Ponorului oferă oaspeţilor săi privelişti încântătoare. Imaginile realizate de fotograful hunedorean Remus Suciu, unul dintre oamenii care au descoperit şi au popularizat locul tainic din Munţii Şureanu, arată de ce acest ţinut se numără printre cele mai spectaculoase monumente ale naturii din România.

GALERIE FOTO

Ascunsă în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată întinsă pe 38.000 de hectare, cu păduri întinse, Fundătura Ponorului se dezvăluie călătorilor ca un platou înconjurat de dealuri abrupte, şi traversat de un pârâu cristalin, care se ondulează printre locurile de păşunat, stânele, căpiţele, dealurile şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici. Câinii, câţiva cai, oile, păsările şi ropotele izvorului Ponorului tulbură liniştea ţinutului de poveste, în care oamenii îşi duc viaţa departe de forfota civilizaţiei urbane.„Fundătura Ponorului, aflată la o altitudine de 900 de metri, este străbătută de apele văii Ponorului, care în trecut era unită cu valea Ponorici formând o vale de dimensiuni mari care îşi revărsa apele în N-E depresiunii Haţeg, prin zona localităţii Fizeşti. În timp râurile s-au despărţit, Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor a fost captat prin zona localităţilor Federi şi Ohaba. Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică şi au apărut infiltraţii în albia râurilor, care au creat cele mai mari peşteri cunoscute din Munţii Şureanu.

Cu trecerea anilor aceste infiltraţii au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi, râurile au erodat complet stratul de calcar până la substratul format din roci cristaline, lărgindu-şi albia şi creând cele mai spectaculoase depresiuni carstice din Munţii Şureanu. Albia râului Ponor este una sinuoasă acesta formând meandre care se întind pe aproximativ 9 km pe firul principal, aproape de vârful Porumbelu Mare, unde izvoreşte şi 2 kilometri pe afluentul care vine din Poiana Omului. Peisajul natural este îmbogăţit de prezenţa sălaşelor şi a clăilor de fân presărate în lunca Ponorului şi pe înălţimile din îmrejurimi. În perioadele cu precipitaţii abundente, când debitele râurilor cresc, în luncă deseori se formează lacuri pe surafeţe relativ mari, care uneori în perioada de iarnă îngheaţă, lunca devenind un întins patinoar”, informează reprezentanţii Parcului Natura Grădiştea Muncelului Cioclovina, pe pagina de internet gradiste.roFundătura Ponorului, ţinutul despre care întreabă cei mai mulţi dintre turiştii rătăciţi prin Munţii Şureanu, i se mai spune şi „palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Este un loc căutat de amatorii de fotografii din toate colţurile ţării, iar peisajele de aici merită efortul excursiilor.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Micia, oraşul antic plin de enigme, aflat în atenţia UNESCO, dar lăsat de izbelişte de români

FOTO Splendoarea Parcului Naţional Retezat. De ce a fost numit „tărâmul cu ochi albaştri”

Zece monumente fascinante moştenite de la romani. Topul vestigiilor antice care au rezistat 19 secole

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Fiesta
4.06.2020, 17:27:59

Acest loc este cunoscut ca fiind unul de basm gratie fotografiilor facute de Mircea Bezergheanu. El, prin arta lui, a facut ca locul sa devina un fel de Mecca al fotografilor. Toti viseaza sa ajunga acolo si sa prinda cadre comparabile cu ale lui. Foarte putini reusesc, si acestia sunt in special discipolii lui Bezergheanu, pentru ca mirajul locului nu se arata asa, la intamplare, la ora amiezii, in conditii atmosferice obisnuite. N-am absolut nimic cu persoana care a facut aceste poze, banale si suprasaturate, dar aceste imagini intr-un text de prezentare a Fundaturii Ponorului sunt un fel de sacrilegiu cand ai in minte fotografiile lui Bezergheanu. Ii sfatuiesc pe toti cei interesati sa caute pe net Fundatura Ponorului a lui Bezergheanu si abia atunci vor intelege in ce consta farmecul locului.

+1 (3 voturi)
Daniel Guţă
4.06.2020, 23:12:14

Treaba dvs dacă sunteți discipol de-al lui, însă nu e logic să spuneți că toată lumea visează meargă acolo și să prindă cadre ca ale lui, din moment ce nu toată lumea îl cunoaște. Eu, de exemplu, nu am mers acolo după ce am fost „marcat” de fotografiile d. Bezergheanu - deși sunt foarte bune. În fine... nu a „descoperit-o” el, cel puțin nu înaintea lui Remus Suciu, dar apreciez fotografiile reușite de aici și sper să mai ajungă în zonă.

T. Timisorean
5.06.2020, 14:16:07

Ce curgere frumoasa de apa desi este cam plata. Dar cu cateva excavatoare o rezolvam si tragem o frumusete de micro-hidrocentrala la un capat in valea. Nu stiu cum de a scapat!?

Modifică Setările