FOTO „Iadul industrial“ de la intrarea în Hunedoara: fosta platformă siderurgică, la 10 ani de la startul marii demolări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut un deceniu de la începerea marilor demolări de clădiri aflate pe terenul vechii platforme siderurgice a municipiului Hunedoara. În acest interval, din cele 138 de hectare acoperite în trecut cu imobilele fostului combinat, doar 20 de hectare au intrat în ecologizare. Restul întinderii oferă un peisaj dezolant, iar soarta complexului de ruine este departe de a se schimba.

În urmă cu un deceniu, SC Eco Sid, firma patronată de Consiliul Local Hunedoara înfiinţată cu scopul de administra 138 de hectare de teren ale vechiului combinat siderurgic trecute în domeniul Hunedoarei, a dat startul demolărilor.

Zeci de clădiri s-au prăbuşit sub presiunea picoanelor şi sub puterea lamelor de excavatoare şi a dinamitei. Fierul vechi şi materialele de construcţii au fost vândute, iar firmele care au speculat afacerea au obţinut venituri de milioane de euro. Unele dintre societăţile cu care Eco Sid, firma falimentară a Consiliului Local Hunedoara, a încheiat contracte pentru demolarea construcţiilor industriale au fost înfiinţate special pentru acest fel de afaceri.

Demolări haotice

Demolările au lăsat în urmă o întindere imensă de dărâmături, din care până în prezent doar o suprafaţă de 20 de hectare se află în proces de ecologizare. Celelalte terenuri au o soartă incertă, iar cea mai mare parte a lor nu poate fi utilizată. Zona nu este racordată la utilităţi, la reţeaua de drumuri şi în cea mai mare parte este acoperită cu zgură, betoane şi moloz.

image

Peisajul apocaliptic al ruinelor combinatului îi întâmpină pe călători, de la intrarea în Hunedoara dinspre Deva, pe partea dreaptă a şoselei.

image

"Halele si construcţiile demolate pe parcursul ultimilor ani au fost desfiinţate ca urmare a obligaţiilor de mediu asumate înca de la înfiinţarea în anul 2004 a SC Eco Sid S.R.L. Scopul înfiinţării societatii Eco Sid S.R.L. a fost tocmai ecologizarea terenurilor fostei Platforme Siderurgica unde, în perioada de după privatizare şi până în 2004, în urma vandalizarii clădirilor de pe aceste 138 de hectare, ele nu mai prezentau siguranţă şi reprezentau oricând un adevărat pericol de prăbusire necontrolată. Ca urmare a acestei situaţii, precum şi a măsurilor de mediu asumate, pentru toate aceste clădiri s-a luat măsura demolării în condiţii de securitate”, informa Eco Sid.

image

Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor scapă de dezastrul ecologic care l-a înconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

Împrejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul.

FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi

A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite