Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Imagini unice din Primul Război Mondial. Românii luaţi prizonieri şi învingătorii de la Budapesta

12
31 Jan 2020 06:12:48
Autor: Daniel Guţă
Prizonieri români ai armatei germane. FOTO: colecţia personală Dan Simion Grecu / Facebook.
Prizonieri români ai armatei germane. FOTO: colecţia personală Dan Simion Grecu / Facebook.

Cărţi poştale şi fotografii unice din colecţia de istorie poştală a unui istoric, oferă detalii emoţionante despre românii care au luptat în Primul Război Mondial.

Dan Simion Grecu, istoric şi autor al monografiei „Corespondenţa poştală a prizonierilor de război şi internaţilor civili, 1914-1921”, a adunat în colecţia sa personală de istorie poştală unele dintre cele mai preţioase fotografii şi cărţi poştale din vremea Primului Război Mondial.

Corespondenţa expediată de români în urmă cu un secol oferă informaţii puţin cunoscute despre atmosfera anilor cruciali pentru România.

Iată câteva dintre cărţile poştale rare, păstrate de colecţionar:

O serie de fotografii unicat cu prizonieri români şi ruşi capturaţi de trupele germane în primul război mondial (1916-1917) arăta mizeria în care ajunseseră.


1. Prizonieri români (fără localizare). Foto: colecţia personală Dan Simion Grecu.


2. Prizonieri ruşi la Petrişoru, SV Râmnicu Sărat; Foto: colecţia personală Dan Simion Grecu.


3. Prizonieri români la Dragoslavele, jud. Argeş; Foto: colecţia personală Dan Simion Grecu.


4. Prizoneri români, fără localizare. Foto: colecţia personală Dan Simion Grecu.

Români în Budapesta ocupată

O fotografie - carte poştală (mai jos) din 6 august 1919, din colecţia cercetătorului, înfăţişa întregul personal C.F.R. sosit pentru serviciu în Budapesta ocupată de trupele române. A fost scrisă şi expediată de I. A. Popescu, şeful gării de vest din Budapesta (Nyugati Pályaudvar).


Foto: colecţia personală Dan Simion Grecu.

Scrisoarea ostaşului român dn Craia

Un domeniu interesant al istoriei poştale române este acela al ocupaţiei din Ucraina Subcarpatică (1919), care era o prelungire a ocupaţiei din Ungaria spre nord, spre teritorii care sunt azi în Ucraina, scrie cercetătorul Dan Grecu.

„Corespondenţele sunt destul de rare, iar una deosebită este ilustrată alăturat: o carte poştală expediată de Vasile Bologa, (unul dintre voluntarii români, foşti prizonieri ardeleni, întorşi din Italia cu Regimentul 2 Voluntari Crişan) la 30 mai 1919 din Kiralyhaza, actualmente Korolevo în Ucraina (aflat la doar 5 kilometri de graniţa de nord a României), vezi ştampila maghiară KIRALYHAZA * UGOCSA VM. (judeţul / comitatul Ugocea). Cu totul deosebită este însă ştampila militară românească a Comenduirii de Piaţă din oraş, cu textul ROMÂNIA * COMENDUIREA PIEŢII / CRAIA (iată, exista şi un nume românesc pentru localitate)”, a explicat colecţionarul. Cartea poştală (foto sus a fost apoi cenzurată la destinaţia din Oradea.

Regele Ferdinand întors din exilul de la Iaşi

1 decembrie 1918: Regele Ferdinand, Regina Maria şi Generalul Berthelot la Universitate, la întoarcerea din exilul ieşean.

„Fotografie probabil inedită doarece este trimisă familiei de un militar francez care şi scrie pe verso: „Regele şi Regina României, pe care noi i-am escortat pe 1 Decembrie. După cum v-am spus, plecăm în Rusia, aproape tot regimentul este deja în drum spre Odesa” (textul e datat 8 ianuarie 1919)”, explică Dan Grecu.

Ostaşi români în lagărele de prizonieri

O fotografie de colecţie (jos) prezenta pregătirea de pescuit în lagărul german Stralsund (1917). „În dreapta căpitanul român prizonier Antoniu (artilerist) şi în stânga un ofiţer român prizonier identificat drept Bastochi / Bastocli”, scrie Dan Simion Grecu.

Ofiţeri prizonieri români în lagărul german Stralsund (1917), cu un camarad de suferinţă occidental (al doilea din dreapta).


Foto: Colecţia Dan Simion Grecu.


Militari germani la un vin românesc, Focşani, toamna anului 1917. Foto: colecţia Dan SImion Grecu


Vă recomandăm să citiţi şi:

Scrisorile românului erou din Legiunea Străină, de acum un secol: „Plecăm iarăşi în pustiu contra unor triburi revoltate. Va fi un masacru teribil”

Primul Război Mondial, dincolo de orice închipuire: iadul din tranşee, foamea şi setea sfâşietoare şi gazele otrăvitoare

Tragica poveste a generalului Dragalina, eroul din Defileul Jiului, împuşcat la o zi după ce a preluat comanda Armatei I

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Mandrean Paul
31.01.2020, 08:22:32

Niciodata in toata istoria lor de popor migrator, hungurii nu s-au stiut purta cu prizonierii. Asta denota barbarismul si primitivismul acestor nomazi.

+3 (9 voturi)
Mandrean Paul
31.01.2020, 08:24:23

Asta ca sa nu mai spun despre crimele infaptuite de catre "vitejii" husari impotriva femeilor si a copiilor din zonele ocupate. Astia sunt si asa vor ramane in istorie: niste criminali si niste barbari.

+3 (9 voturi)
Adrian Foangǎ
31.01.2020, 08:51:41

In ultima poza, neamtul din dreapta e complet cherchelit, de abia mai tine ochii deschisi. :))

-1 (1 vot)
Bibi Loi
31.01.2020, 09:59:57

Pe vremea aia barbatii semanau a barbati, nu a gaini.

+3 (3 voturi)
IonIon Codreanu
31.01.2020, 15:35:55

”Bărbații” ăia se ocupau cu omorâtul... Grozavă bărbăție!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările