FOTO Kara, labradorul care salvează vieţile oamenilor prinşi sub dărâmături. Examenul dificil la care a fost supus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Firidon, un pompier din Hunedoara, are în grijă cel mai instruit câine folosit pentru căutarea şi salvarea oamenilor blocaţi sub dărâmături.

Căpitanul Anca Firidon şi labradorul Kara alături de voluntarii Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania au participat la examenul internaţional pentru câini de salvare organizat de Dog Rescue Slovacia, în compania a peste 50 de echipe din 7 ţări. Anca Firidon şi Kara au fost printre echipele care au promovat testul pentru câini de căutare în dărâmătură RH T V, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

„Examenul a constat în exersarea tehnicii de căutare salvare în dărâmături, care este vitală în eforturile de salvare a vieţii oamenilor în cazul producerii unor dezastre naturale. Testul nu a fost trecut decât de câinii disciplinaţi şi sociabili care au demonstrat că ascultă toate comenzile stăpânilor lor pe parcursul unui traseu presărat cu punţi, tuneluri sau zone dificile”, a declarat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a ISU Hunedoara.

Imagine indisponibilă

Anca Firidon s-a dedicat instruirii labradorului în vârstă de trei ani. Căpitanul de la ISU Hunedoara se ocupă în timpul liber de pregătirea Karei, primii paşi pe dificilul drum de formare a unui câine de căutare-salvare fiind făcuţi când căţeluşa avea doar câteva săptămâni.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Cel mai bun prieten al omului este şi cel mai fidel ajutor al acestuia pretutindeni în lume. Câinii sunt în prima linie în domeniul detectării narcoticelor sau substanţelor explozive dar şi al căutării oamenilor dispăruţi în cataclisme naturale. Cu ajutorul simţurilor fabuloase, câinii sunt capabili, de exemplu, să detecteze o picătură dintr-o substanţă diluată într-o tonă de apă sau să simtă prezenţa unui om ţinut captiv sub dărâmături sau luat de avalanşă. Simţul olfactiv al câinelui nu are, deocamdată, rival deşi inteligenţa umană a inventat aparate capabile să detecteze mişcarea sau căldura degajată de corp sau să capteze cele mai slabe sunete. Toate aceste aparate nu au acurateţea pe care este capabil să o ofere un câine. Pe lângă aceasta, câinii au capacitatea, prin antrenament, să ne transmită unde au identificat o potenţială victimă”, informează ISU Hunedoara.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Imagini spectaculoase la „piscina animalelor”, ascunsă în pădure. Un cerb uriaş se desfată în ochiul de apă

VIDEO Bucurie mare la piscina din pădure: turmele uriaşe de mistreţi, cerbii şi urşii împart un ochi de apă din munţi

Cruzime fără margini: nouă căţeluşi au fost legaţi în saci şi aruncaţi sub un pod. Apelul românului care le-a salvat viaţa

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite