FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul fantomă a devenit un loc preferat de sinucigaşi. FOTO:  D.Guţă
Blocul fantomă a devenit un loc preferat de sinucigaşi. FOTO:  D.Guţă

Hunedoara a avut mahalalele ei, a păstrat atmosfera blocurilor gri „sovietice”, respiră aerul minunat al castelului medieval şi se confundă cu istoria combinatului şi a minelor din zonă. Poveştile urbane ale oraşului au rezistat deceniilor şi încă dau naştere controverselor. Sunt o mulţime, unele fragmentate, altele de necrezut, amuzante sau înspăimântătoare. Iată trei dintre acestea:

Despre tunelul subteran care ar lega Castelul Corvinilor de Cetatea Devei se vorbeşte în Hunedoara, dar şi în Deva, de câteva decenii, însă nimeni nu a găsit vreodată vreuna dintre intrări. Au fost hunedoreni care au încercat să desluşească povestea tunelului, însă mărturiile vreunui succes nu au apărut până în prezent.


Tunelul groazei
Alţi localnici au încercat să explice construcţia tunelului pe baza unor mărturii vechi de secole, despre un tunel care ar fi legat castelul de o cetate, dar nu de Cetatea Devei, situată la 20 de kilometri distanţă de castel, ci de o fortificaţie aflată în trecut pe Dealul Sânpetru, în apropierea castelului.

O altă legendă urbană spune că tunelul ar fi construit în urmă cu câteva secole şi că aici şi-ar fi găsit sfârşitul un detaşament de soldaţi, dat dispărut. Nimeni nu poate spune când a avut loc evenimentul. Tot despre tunel, alţi hunedoreni susţin că ar fi pornit din gurile de mină părăsite din împrejurimile castelului, iar galeriile, în care te rătăceşti cu uşurinţă, te pot scoate la Deva, pe Dealul Cetăţii.

Acolo există câteva guri de mină, dar care sunt în prezent sigilate. E dificil de presupus cât adevăr conţine legenda, însă cu siguranţă ar fi fost o adevărată aventură o excursie subterană de 20 de kilometri.


Blocul sinucigaşilor
Blocul fantomă are nouă etaje şi a fost construit în anii comunismului, pentru a găzdui nefamilişti. Clădirea din zona Bucegi a Hunedoarei a adunat de-alungul anilor mai multe tragedii. Între zidurile ei au avut loc crime şi sinucideri şi nu de puţine ori hunedorenii au vrut să îşi încheie socotelile cu viaţa, urcând la ultimele etaje ale blocului şi aruncându-se în gol. Se spune că o plimbare cu liftul în blocul fantomă se poate transforma oricând într-o experienţă traumatizată. „Din fericire”, lifturile nu mai funcţionează de ani buni. Anul trecut, un tânăr a fost salvat de pompieri, după ce s-a cocoţat pe o balustradă de la etajul al nouălea şi a ameninţat că va sări. Alţi hunedoreni spun că „blocul fantomă” este bântuit, iar o plimbare nocturnă pe treptele şi holurile lui echivalează cu un raid printr-unul dintre cimitirele vechi ale oraşului, pentru cei mai slabi de înger.


Liliecii castelului bântuit
Există vampiri în Castelul Corvinilor. Sunt lilieci-vampir, mai exact, o colonie de câteva sute de suflete. Chiar dacă sunt inofensivi, după cum spun administratorii monumentului istoric, au dat naştere controverselor. Localnicii mai în vârstă din zonă spun că turiştii trebuie să se ferească să ajungă la castel noaptea, căci ar putea fi atacaţi de aceştia. Potrivit legendelor urbane, liliecii-vampir nu atacă numai gâtul vizitatorilor rătăciţi la castel, dar se încleştează în părul acestora şi nu mai pot fi scoşi. Alte legende înfăţişează castelul ca un loc bântuit de spirite malefice şi nu sunt puţini hunedorenii care cred acest lucru şi se încumetă să ducă povestea mai departe.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite