FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

În anii regimului comunist, Restaurantul Corvin era unul dintre cele mai faimoase locuri din Hunedoara. Complexul, denumit şi „La groapă” datorită restaurantului plasat la subsolul clădirii supraetajate, l-a găzduit în luna iunie a anului 1962 pe liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov.

Conducătorul URSS a vizitat Hunedoara şi a cinat aici alături de secretarul general al Partidului Comunist Român, Gheorghe Gheorghiu Dej, cel care îl invitase în România pentru a-i arăta realizările industriale cu care se mândreau comuniştii. Vizita istorică din 1962 a liderului URSS a fost precedată de o mobilizare de forţe impresionantă.

„Întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii fluturate energic căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta lozincile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, după ce vizitase rafinăriile de petrol din Oneşti. Urma să plece din Hunedoara spre Lupeni, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii Associated Press.
 

Declinul restaurantului
Cea mai mare parte a clădirii fostului restaurant Corvin a intrat în paragină în ultimii ani, deşi în vechiul complex mai funcţionează două localuri şi un motel.

image

Foto

image

Spaţiile care au rămas părăsite s-au deteriorat, iar în lipsa pazei hoţii au acţionat nestingheriţi. Au furat cablurile electrice şi piesele de mobilier depozitate aici. Pereţii au fost distruşi, ferestrele au fost sparte, tavanul stă să se prăbuşească din cauza ploilor care i-au măcinat structura. Mizeria acoperă vechea terasă, iar buruienile şi gunoaiele treptele care urcau spre restaurant. O frescă decolorată, care înfăţişează scena unei petreceri în aer liber, mai poate aminti de faima din trecut a restaurantului. Locuitorii cartierului O.M. se mândresc totuşi cu frumuseţea clădirii, aşa cum se prezintă în exterior, şi cu trecutul ei.

„A fost unul dintre cele mai populare restaurante din Hunedoara. Toată vara petreceam pe terasa lui, bând bere, iar „la Groapă” în fiecare sâmbătă veneau formaţii muzicale. Pe copii îi lăsam să se joace în parcul alăturat sau într-un spaţiu amenajat pentru ei şi îi puteam supraveghea de pe terasă”, spune Petre, unul dintre pensionarii din O.M.,

image

Vă recomandăm şi:

Nikita Hruşciov, cel mai puternic om care a vizitat Hunedoara. Cum a fost primit şeful URSS în ţinutul lui Dracula        Hunedoara a intrat pentru prima dată în atenţia celor mai importante ziare occidentale în vara anului 1962, după ce a primit vizita liderului sovietic Nikita Hruşciov. Întreg oraşul şi-a schimbat înfăţişarea pentru a-l onora cum se cuvine pe şeful URSS, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din lume.

FOTO Gara Hunedoarei, locul unde sunt păstrate simbolurile din comunism      Gara municipiului Hunedoara a devenit o umbră a ceea ce însemna pentru localnici în deceniile trecute. Peroanele ei au rămas pustii. De două ori pe zi, trenurile de navetişti mai pornesc din gară spre Simeria, însă de cele mai multe ori garniturile sunt goale.

image

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist          „Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

FOTO “Jocurile foamei” din primele zile ale anului 1990: cum reacţionau hunedorenii în faţa ajutoarelor umanitare trimise din Occident            În săptămânile care au urmat de la răsturnarea regimului Ceauşescu, vreme în care românii se confruntau cu o situaţie ce poate părea de neconceput în prezent, iar teama de foamete era întreţinută de nesiguranţa în care se afla societatea, sosirea primelor ajutoare umanitare trimise în ţară din Occident a creat situaţii incredibile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite