FOTO „Palma lui Dumnezeu”, înghiţită de ape. Imagini inedite din Fundătura Ponorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina / Facebook.
Fotografii: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina / Facebook.

Imagini inedite au fost realizate de rangerii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, în Fundătura Ponorului.

Fundătura Ponorului, unul dintre cele mai faimoase locuri din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, s-a transformat într-un lac întins, după ce ploile necontenite din ultimele zile au dus la inundarea platoului scăldat de apele Ponoriciului.

GALERIE FOTO

Imaginile care arată noua înfăţişare a locului ascuns din Munţii Şureanu au fost realizate de rangerii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Aflată în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată întinsă pe 38.000 de hectare, ocupată de numeroase păduri întinse, Fundătura Ponorului se dezvăluie călătorilor ca un platou înconjurat de dealuri abrupte, şi traversat de un pârâu cristalin, care se ondulează printre locurile de păşunat, stânele, căpiţele, dealurile şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici.

fundatura ponorului

Câinii, câţiva cai, oile, păsările şi ropotele izvorului Ponorului tulbură liniştea ţinutului de poveste, în care oamenii îşi duc viaţa departe de forfota civilizaţiei urbane. În Fundătură nu este semnal de telefonie, iar modernitatea nu a afectat cu nimic peisajul locului. Casele au rămas mici, din lemn şi piatră, ridicate la adăpostul stâncăriilor şi al pădurii, pe dealuri mângâiate de soare.

fundatura ponorului

Fundătura Ponorului, ţinutul despre care întreabă cei mai mulţi dintre turiştii rătăciţi prin Munţii Şureanu, i se mai spune şi „palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Este un loc căutat de amatorii de fotografii din toate colţurile ţării, iar peisajele de iarnă de aici merită efortul excursiilor.

fundatura ponorului

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bucurie mare la piscina din pădure: turmele uriaşe de mistreţi, cerbii şi urşii împart un ochi de apă din munţi

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite