FOTO Povestea restaurantului Corvinul, locul unde a cinat Nikita Hruşciov, cel mai puternic om din URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostului restaurant Corvinul. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Clădirea fostului restaurant Corvinul. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Nikita Hruşciov, omul care a condus vreme de peste un deceniu URSS a vizitat Hunedoara în anii săi de glorie şi a cinat la Restaurantul Corvinul.

Restaurantul Corvinul şi-a pierdut strălucirea din primele decenii ale regimului comunist, însă păstrează o istorie impresonantă.

GALERIE FOTO

Aici a luat masa Nikita Hruşciov, omul care a condus Uniunea Sovietică, timp de peste un deceniu după moartea lui Stalin. Restaurantul Corvinul a fost proiectat şi construit în primul deceniu de comunism, în mijlocul cartierului O.M. (Oraşul Muncitoresc) – cel mai vechi cvartal de blocuri al Hunedoarei.

Inspiraţie sovietică
Arhitectura clădirii a fost inspirată din cea a unor construcţii reprezentative pentru arhitectura sovietică din „epoca Stalin”. În Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale (numită Expoziţia Agricolă Pan-unională în perioada 1939 - 1959), marele complex expoziţional din Moscova, întins pe mai mult de 500 de hectare, poate fi văzută o clădire asemănătoare ca stil celei a fostului restaurant hunedorean.


Pavilionul Caucazului de Nord.

corvinul

„Restaurantul Corvinul reprezintă una dintre cele mai spectaculoase clădiri finalizate în Hunedoara la începutul anilor ’50. Proiectat iniţial pentru a servi drept centru cultural, destinaţia i-a fost grabnic modificată. Din punct de vedere arhitectural, clădirea reprezintă similtitudini surprinzătoare cu Pavilionul Caucazului de Nord din Parcul expoziţional moscovit al „Expoziţiei agricole Unionale”.

Prin folosirea coloanelor, organizarea faţadelor şi soluţiile alese pentru a îmbina elementele arhitecturale clasice cu cele specifice naţionale, deşi locale, asemănările dintre cele două subsumează, însă, semnificaţii suplimentare faţă de o simplă practică arhitecturală. Staln era fiul unui georgian şi al unei osete, iar pe parcursul primilor ani ai regimului comunist, arhitecţii au întreprins numeroase vzte de documentare în zona Caucazului de Nord, pentru a se familiariza cu soluţiile cele mai potrivite de proiectare. Preluarea unei reprezentări simbolice a liderului sovietic şi implantarea acesteia în spaţiul românesc siderurgic, reprezintă inclusiv un mecanism propagandistic de substituire a identităţii locale cu cea sovietică”, scria Mara Mărginean, autoarea volumului „Ferestre spre furnalul roşu.Urbanism şi cotidian în Hunedoara şi Călan (1945 - 1968)” (Polirom, 2015).

corvinul

Vedere de pe terasa restaurantului, în 1960.

Şi interiorul vechiului restaurant, împodobit cu fresce ale „oamenilor muncii”, păstra acelaşi stil de inspiraţie sovietică.

image

Hruşciov în Hunedoara
La începutul anilor ’60, locul de relaxare al hunedorenilor l-a găzduit pe liderul sovietic Nikita Hruşciov. În 21 iunie 1962, omul politic care a condus URSS între anii 1953 şi 1964, în timpul Războiului Rece, a vizitat Hunedoara şi a cinat la restaurantul din O.M., împreună cu liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej şi cu Nicolae Ceauşescu. Vizita omului care îi urmase lui Stalin la conducerea Uniunii Sovietice a fost un eveniment unic în istoria oraşului.

restaurantul corvinul

„Întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii fluturate energic căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta lozincile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, după ce vizitase rafinăriile de petrol din Oneşti. Urma să plece din Hunedoara spre Lupeni, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii Associated Press, într-un reportaj publicat în presa occidentală.

corvinul

Înainte de a ajunge la Restaurantul Corvinul, Nikita Hruşciov  a vizitat combinatul siderurgic unde i-au fost prezentate planurile noului oraş muncitoresc şi ale centrului industrial. Apoi a ţinut un discurs pe noul,la acea vreme, stadion Corvinul, în faţa a peste 30.000 de oameni. „Mi s-a spus că regiunea dumneavoastră ocupă unul dintre locurile de frunte în economia naţională a României. Aici subsolul este bogat în zăcăminte de cărbune şi de minereuri de fier, munţii sunt acoperiţi de păduri care dau lemn de construcţie, şesurile fertile dau ţării recolte bogate. Cred însă că bogăţia cea mai mare sunt oameni liberi şi fericiţi, dumneavoastră dragi tovarăşi, stăpâni ai tuturor bogăţiilor pământului, truditori neobosiţi şi creatori ai valorilor materiale”, s-a adresat Hruşciov mulţimii aflate pe stadion. Delegaţia a fost invitată la cina oferită la Restaurantul Corvinul, la finalul căreia, a părăsit Hunedoara, pentru a se îndrepta spre Valea Jiului.

În prezent, cele mai multe spaţii ale fostului complex Corvinul sunt goale şi părăsite, iar puţini localnici îi cunosc povestea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Prăbuşirea oraşelor muncitoreşti ridicate de la zero în anii comunismului. Cum au ajuns centrele industriale apărute peste noapte adevărate „oraşe-fantomă“

Mega-proiectele secrete din comunism: canalul pentru submarine, portul militar condus de sovietici şi mina de uraniu cu 15.000 de deţinuţi politici

Secretele sovromurilor din primii ani de comunism. Cum a ajuns toată industria românească sub controlul sovieticilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite