FOTO Ruinele horror ale Hunedoarei. Nepăsarea a dus la distrugerea monumentelor trecutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nalaţ, de la marginea Haţegului. FOTO: Daniel Guţă.
Castelul Nalaţ, de la marginea Haţegului. FOTO: Daniel Guţă.

Timpul s-a arătat necruţător cu soarta mai multor construcţii reprezentative pentru judeţul Hunedoara, de care nicio autoritate nu a mai avut grijă după anul 1990. Deşi se află pe lista monumentelor istorice, clădiri cum sunt furnalul din Govâjdia, gara din Brad sau conacele din Ţara Haţegului nu au scăpat de distrugerile provocate de hoţi.

Judeţul Hunedoara numără peste 500 de monumente istorice. Unele dintre acestea au ajuns în prezent adevărate decoruri pentru filme horror. Statul român şi autorităţile locale nu au mai investit în îngrijirea lor, fie din lipsa fondurilor, fie pentru că după 1990 au devenit obiecte ale unor litigii în instanţă între moştenitorii celor de la care regimul comunist le-a confiscat pentru a le naţionaliza şi statul român.

A fost cazul mai multor conace din zona Haţegului şi a Devei, revendicate după 1990. Procesele dintre satul român şi urmaşii vechilor proprietari ai acestor monumente istorice s-au întins pe mai mulţi ani, iar între timp construcţiile au fost lăsate în paragină.

În cazul altor vechi monumente istorice, autorităţile locale care s-au ocupat de administrarea lor le-au lăsat la mila hoţilor, care le-au distrus sistematic fără ca nimeni să îi tragă la răspundere.

ruinele hunedoarei

(FOTO: Pentru reabilitarea gării din Brad, monument istoric, statul român nu a mai alocat fonduri de peste un deceniu)

Conacele părăsite şi distruse de hoţi
Vechiul castel din localitatea Nălaţ-vad, stăpânit în trecut de una dintre familiile nobiliare influente din Transilvania este unul dintre locurile horror ale Hunedoarei. Castelul de la marginea oraşului Haţeg a rămas al nimănui. Localnicii aduc în curtea edificiului câinii ucişi, iar încăperile goale au devenit locuri unde sunt depozitate gunoaiele.

Pereţii mâzgîliţi cu graffiti mai păstrează şi picturile vechi, din vremea în care clădirea supraetajată a funcţionat ca şcoală şi internat. Vechi de două secole, monumentul istoric de categoria A şi cele aproape zece hectare ale parcului dendrologic care îl înconjoară sunt abandonate de mai mulţi ani, iar hoţii au devalizat întreaga clădire.

(FOTO: Curtea nobiliară a Cândeştilor)

ruinele hunedoarei

  Într-o situaţie similară se află şi curtea nobiliară a Cândeştilor, monument istoric din comuna Râu de mori. Din vechiul conac boieresc al nobililor Kendeffy şi din anexele lui nu au mai rămas decât temelia şi câteva ziduri acoperite de buruieni şi gunoaie. Construcţia a fost devalizată de hoţi şi de săteni, care au luat chiar şi cărămizile fostului conac pentru a le folosi în construcţii.

(FOTO: Castelul baronului Nopcea)

ruinele hunedoarei

O soartă mai optimistă i se arată castelului nobilului Franz Nopcea din Săcel, aflat de asemenea, în paragină. Monumentul istoric, care a fost folosit ca orfelinat şi cămin pentru copiii cu dizabilităţi în timpul regimului comunist, a fost preluat de Consiliul Judeţean Hunedoara, iar în următoarele luni, susţin autorităţile, va începe restaurarea acestuia, cu ajutorul unei finanţări printr-un program susţinut de Norvegia.

Vă recomandăm şi:

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Castelul Nalaţ-Fay de la marginea oraşului Haţeg s-a transformat în ultimii ani într-o ruină menită să îi sperie pe turiştii care ajung în Ţara Haţegului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite