FOTO Ce s-a ales de drumul spre inima Retezatului, închis de la începutul anului, după ce a fost devastat de furia naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din luna mai, cei 20 de kilometri ai drumului judeţean dintre Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii din Parcul Naţional Retezat au rămas închişi traficului rutier. Sezonul turistic va fi astfel mult mai sărac în Retezat, faţă de anii trecuţi.

Singurul drum de acces în zona centrală a Parcului Naţional Retezat este închis de la începutul anului, din cauza pericolului de surpare în mai multe locuri.

Din luna mai, Consiliul Judeţean Hunedoara a anunţat închiderea oficială a Drumului judeţean 685m între Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, în aşteptarea unor lucrări de reabilitare. „Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson se impune din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente care au dus la formarea unei ravene (gol) în structura de rezistenţă a drumului existând pericolul de surpare al acestuia. Măsura închiderii are ca scop prevenirea unor accidente nedorite”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara. Reparaţiile nu au mai fost realizate astfel că turiştii care vor să urce la Poiana Pelegii, locul de unde pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile de peste 2.000 de metri şi spre lacurile glaciare din Retezat, o pot face pe jos.

Imagine indisponibilă

Administraţia Parcului Naţional Retezat a prezentat imagini de pe drumul închis şi a explicat situaţia acestuia. „Pe alocuri apa a distrus în totalitate sau parţial drumul, existând posibilitatea căderii maşinilor de la înălţimi considerabile, în alte zone s-au format ogaşe adânci pe drum, care pot fi trecute cu greu şi de maşinile 4x4 cu gardă înaltă. În alte locuri apa şi-a schimbat albia şi a ajuns chiar pe marginea drumului, la acelaşi nivel, astfel încât orice ploaie mai puternică poate să provoace o inundaţie a drumulu, cauzand blocarea maşinilor pe diferite sectoare”, a informat Administraţia Parcului Naţional Retezat.

Imagine indisponibilă

Riscant a fost considerat şi sectorul de circa zece kilometri, între zona Brădăţel şi Lacul Gura Apelor, din cauza căderilor de pietre şi alunecărilor de teren înregistrate frecvent.

Imagine indisponibilă

Drumul spre inima Retezatului

Drumul spre Poiana Pelegii este singura breşă prin care turiştilor le este permis accesul cu maşinile în Parcul Naţional Retezat. Drumul forestier porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Este anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui, dar chiar şi aşa poate fi considerat un adevărat cadou oferit turiştilor „comozi“ şi celor cărora timpul nu le permite să străbată la pas traseele de munte. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este un centru al Retezatului, locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte. Şi chiar dacă turiştii nu se încumetă să pornească din poiană pe potecile care i-ar putea duce spre lacurile glaciare, spre peşteri ori spre vârfurile masivului, Poiana Pelegii este în sine o destinaţie deosebită. Şi un sector de circa zece kilometri, între zona Brădăţel şi Lacul Gura Apelor a fost propus închiderii, potrivit prefectului Fabius Kiszeky, din cauza căderilor de pietre şi alunecărilor de teren înregistrate frecvent.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite