FOTO Satul fantomă din pădurea Lacului Cinciş. Cele mai multe case părăsite au fost înghiţite de natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurea a înghiţit cu totul gospodăriile abandonate din vecinătatea Lacului Cinciş, aflat la mai puţin de 15 kilometri de Hunedoara.

Natura a înghiţit gospodăriile abandonate din cătunul Ţaţa, ascuns în pădurile care înconjoară Lacul Cinciş.

GALERIE FOTO DIN SATUL ŢAŢA

Doar una dintre ele mai este locuită, în timp ce alte cel puţin zece case au fost părăsite de oameni, unele fiind lăsate în voia sorţii de mai multe decenii.

Lipsa unui drum accesibil şi a utilităţilor a transformat mica aşezare aflată la cirrca 15 kilometri de Hunedoara şi la 4 – 5 kilometri de Lacul Cinciş şi de Mănăstirea Prislop, într-un sat fantomă. Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara, a surprins în imagini liniştea cătunului care pare să îşi aştepte dispariţia.



Lacul Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor ’60, pe vatra a cinci sate din Ţinutul Pădurenilor, pentru a asigura nevoile de apă ale Hunedoarei şi combinatului siderurgic. Pe dealurile din jurul lacului de acumulare, al cărui baraj a fost ridicat la 10 kilometri de municipiu, au rămas o mulţime de cătune pustii. Pe malul stâng al lacului, un drum de pâmânt porneşte din satul Izvoarele şi urcă prin pădure spre cătunele Ţaţa, Curpenii Silvaşului, Brădet şi Mosoru. Singurul localnic permanent din Ţaţa, aflat la circa trei kilometri de Izvoarele, este Gheorghe Babinuc, un fost şofer în Combinatul din Hunedoara, care odată ieşit la pensie a decis să rămână în mica sa gospodărie înconjurată de pădure. Gheorghe locuieşte într-o casă de cărămidă arsă, clădită la începutul anilor ’60, cu pământul luat din vecinătatea ei şi preparat de cărămidari. Acesta relata, pentru adevarul.ro, că în Ţaţa au fost peste 20 de gospodării, însă cele mai multe dintre ele au fost părăsite pentru totdeauna.

satul pustiu din padurile cincisului foto lucian ignat



Aceeaşi soartă au avut-o şi cele mai multe gospodării din Mosoru, Curpenii Silvaşului sau Tătăuş, locuri ascunse de pădure. Lacul Cinciş a înghiţit la rândul lui vetrele satelor Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, împreună cu drumurile, bisericile şi cimitirele lor. Zidurile a două biserici au rămas încă în picioare şi au devenit atracţiile neobişnuite pentru excursionişti şi amatori de fotografii. A treia stă scufundată în ape, iar uneori, în vremurile secetoase, când nivelul lacului de acumulare scade vertiginos, se spune că i se poate vede turla ieşind din apele tulburi ale Cincişului.

image

VIDEO: 2019. Singurul localnic din satul Ţaţa. (adevarul.ro)

satul pustiu din padurile cincisului foto lucian ignat

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cariera minieră transformată într-un lac uriaş, care creşte de la an la an. Locul este un paradis al pescarilor

FOTO Casa Albă a lui Ceauşescu, prima vilă de pe malul Lacului Cinciş. Ce s-a ales de complexul turistic de lux din anii '70

VIDEO Priveliştile uimitoare ale Lacului Cinciş. Seceta prelungită a transformat locurile din jurul bisericii sale ruinate

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite