FOTO Cum a schimbat primăvara peisajul cetăţii dacice de la Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruinele vechii cetăţi a dacilor, de la Costeşti, oferă turiştilor un peisaj colorat de florile care acoperă incinta monumentului istoric şi animat de căprioarele ce trăiesc în împrejurimi.

Cetatea de la Costeşti, aflată în vecinătatea municipiului Orăştie, este şi una dintre cele mai accesibile cetăţi dacice din zonă. A fost ridicată, potrivit istoricilor, cu 2100 de ani în urmă, pentru a servi drept fortăreaţă de apărare în faţa cuceritorilor romani, dar şi ca reşedinţă de vară pentru căpeteniile locului. După invaziile romanilor, dacii au fost siliţi să o dărâme.

Situată în apropiere de fortăreaţa de la Blidaru, vechea cetăţuie de la Costeşti a rămas cea mai bine conservată dintre cetăţile din vremea dacilor.

Farmecul sălbăticiei

Braconierii de comori au produs aici mai puţine distrugeri ca în alte zone, însă monumentul a fost supus degradării din cauza turiştilor. Şi localnicii au contribuit la distrugeri, pentru că îşi mai aduc animalele la păşunat în incinta monumentului istoric.

De pe culmea dealului pe care a fost ridicată cetatea se devăluie priveliştea munţilor ce delimitează văile Grădiştii, Streiului şi Mureşului şi a pădurilor şi dealurilor din împrejurimi, o zonă salbatică, păstrată aproape la fel de intactă ca şi în secolele trecute.

 Vă recomandăm şi:

CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite