articolul anterior articolul urmator

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

20
5 Nov 2016 11:46:46
Autor: Daniel Guţă
Biserica din Vălişoara, ăn pericol de prăbuşire. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica din Vălişoara, ăn pericol de prăbuşire. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

20 Comentarii

Herman Panzer
5.11.2016, 12:55:16

Mah baiete, tu ai proprietatea cuvintelor? Cum poate o biserica sa aibe un sfarsit "odios"? Voi nu aveti un corrector acolo care sa-ti dea niste suture in dinti? Sau esti fr'un conlocuitor? Si eu sunt, da' respect limba romana chiar daca n-am vorbit-o pana m-am dus la scoala.

+1 (7 voturi)
Radu Mircea
5.11.2016, 17:15:52

# Herman Panzer De ce te legi de un cuvint pe al carui sens nu-l cunosti ??? Habar n-ai cit de distractivi sunt prostii care fac pe desteptii . Citeste definitia '' odios '' si spune-mi de ce o biserica de patrimoniu care este lasata in plata domnului , adica sa se duca dracu' , nu poate sa provoace indignare , dezgust , repulsie , o atitudine negativa in general , adica ODIOS ???

+2 (6 voturi)
Radu Mircea
5.11.2016, 17:33:42

# Daniel Guta Eiiiii... domnu' Guta , tocmai acum cind fiecare banut smuls credinciosului prapadit este canalizat catre imensul siloz ce si-l inalta Daniel in Dealul Arsenalului , dvs. pomeniti de niste bisericute neinteresante din locuri uitate de lume , dar care mai ales sufera de pacatul ineficientei . Adica nu fac bani , ce mai incoace si-n colo . Criticind dimensiunea si frecventa uluitoare a lacasurilor de cult din ultima vreme , am primit prin gura domnului Tanasescu , purtatorul de vorbe al Spagoveanului , ca de fapt bisericile actuale nu oglindesc grandomania si gustul de neam prost al popimii , ci dorinta enoriasilor care de fapt si de drept sunt si stapinii locasurilor de cult , ale caselor parohiale si drept urmare trebuie sa le si intretina . Ca sunt in folosinta vesnica a popilor iar 90% din venituri ( neimpozitate ) se duc in imbuibarea trintorilor in rochii negre , este voia domnului . Asa ca fotografiati-le cit mai aveti ce domnule Guta , popia lor nu mai investeste in ceva ce nu aduce profit imediat si sigur .

+2 (8 voturi)
alexandru biris
5.11.2016, 19:51:16

Daca tot vrem sa ne dam destepti haideti sa fim (macar) corecti pana la capat. Mie mi-a placut argumentatia reprezentantului episcopiei privind dificultatile pe care le intampina parohiile pentru accesarea fondurilor europene in vederea reabilitarii: „sunt biserici foarte vechi, ridicate în urmă cu trei – cinci secole, care nu mai au acte de proprietate,,. Pai bine mai dragilor, voi vorbiti de lipsa actelor de proprietate in Ardeal? Vorbiti de lipsa Cartii Funciare in Ardeal? Sa va fie rusine. Sigur, recunosc ca nu cunosc istoria asezamintelor prezentate in articol. Dar in cea mai mare parte aceste biserici vechi de lemn din Ardeal au fost greco-catolice. Insa dupa ,,trecerea,, la Biserica mama ortodoxa, fratii nostri nu s-au mai ocupat de aceste vestigii istorice cu o inalta incarcatura spirituala. In cele mai multe cazuri (va spun pentru ca cunosc fenomenul) nu s-au deranjat nici de reinscrierea lor in cartea funciara, pentru ca au fost prea preocupati de ridicarea noilor silozuri, dupa cum le numeste Radu Mircea. Asa ca acum dupa ce timpul a trecut, iar ei nu au facut nimic, iar vremurile si-au lasat amprenta asupra acestor comori, s-au trezit ca este miros de bani....europeni. Numai ca atunci cand Ieuropa le-a cerut sa faca dovada proprietatii si-au dat seama ca sunt repetenti. Ei, hei, macar acum de-ar intelege la ce hotie s-au pretat fratii nostri. Ma tem insa ca nu vor intelege.

-2 (2 voturi)
Korakas Niko
5.11.2016, 18:30:52

Aceste biserici parasite puteau fi mutate intr-un loc adecvat , un muzeun în aer liber usor de întretinut . Am vazut ceva similar în Germania unde un întreg sat stravechi , cu biserici ,case , grajduri , cîrciumi , scoala chiar si cotete a fost demolat , mutat si recladit fidel sub forma de muzeu care se finanteaza prin vizitatori . Ai nostri asteapta pomeni financiare ca milogii sub forma de "fonduri europene" de la lutherani si papistasi , asta dupa ce tziganii si-au ridicat palate sub aceleasi pretexte , ba au si furat pe deasupra . Asta este de fapt politica lacoma pîna la nerusinare a BOR , care nu se mai satura de daruri si pomeni .

0 (2 voturi)