FOTO Soarta tristă a oamenilor din blocul groazei, în prag de prăbuşire. Lăsaţi de izbelişte, asistaţii sociali au transformat cartierul într-un loc al dezolării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de familii din Lupeni au fost evacuate dintr-un bloc de locuinţe sociale, după ce tavanul unui apartament de la parter s-a prăbuşit, cu tot cu locatarul de la primul etaj al clădirii şi cu mobila din casa acestuia. Autorităţile cunoşteau situaţia clădirii veche de jumătate de secol, însă nu au luat măsuri pentru a preveni dezastrul.

Blocul D1 de pe Strada Tineretului se numără printre cele mai vechi şi degradate clădiri de locuinţe din Lupeni.

Construit la începutul anilor 1970, a fost locuit, până miercuri, de peste 30 de familii sărace din municipiu, însă cu toate au evacuate în urma unei întâmplări nefericite, petrecute miercuri dimineaţă. Tavanul locuinţelor de la parter s-a surpat şi s-a prăbuşit o dată cu locatarul apartamentului de la primul etaj şi cu patul în care acesta dormea.

„În locuinţa de la parter nu era nicio persoană la momentul respectiv, dar bărbatul care a căzut de la etaj s-a rănit şi a fost transportat la spital. În cauză a fost deschis un dosar penal şi au loc cercetări pentru vătămare corporală din culpă”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

În urma incidentului, peste 60 de persoane din blocul de locuinţe sociale, dintre care mulţi copii, au fost evacuate. Le-a fost pusă la dispoziţie o sală de sport din localitate, pentru a-şi petrece noaptea de miercuri spre joi, iar cele care nu au vrut să doarmă „la comun” pe saltele din sala de sport, s-au mutat la rude.

lupeni

„Pentru a fi în siguranţă, locuitorii blocului D1 de pe strada Tineretului din Lupeni au fost evacuaţi, conform deciziei luate în cadrul Comitetului Situaţiilor de Urgenţă. Persoanele evacuate din blocul avariat au fost adăpostite temporar în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 2 din Lupeni, aici au fost amenajate locuri pentru dormit, au primit apă şi mâncare”, a informat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă. În următoarele zile, cel mai probabil, potrivit primarului, familiile vor locui în clădirea unei foste maternităţi.

Blocul uitat din Lupeni
Între timp, intrarea în blocul social a fost păzită de jandarmi, pentru a se preveni furturile. Mai mulţi localnici au rămas în jurul clădirii, în aşteptarea unor soluţii. S-au plâns că nu au unde să se mute şi chiar chiria de 50 de lei pe care unii dintre asistaţii sociali o plăteau lunar pentru a locui în bloc era prea mare.

Alţi locatari au susţinut că din structura clădirii au fost furate componente din fier-beton, lucru neconfirmat de reprezentanţii IPJ Hunedoara, care nu au primit plângeri pentru furt. Conducerea Primăriei Lupeni cunoştea starea de degradare în care se află clădirea, primarul Resmeriţă susţinând că imobilul urma să fie reabilitat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, destinat incluziunii romilor şi familiilor defavorizate.

lupeni

Un alt bloc din Lupeni din vecinătate se află în aceeaşi situaţie. Autorităţile locale din Lupeni nu au solicitat până la producerea incidentului, ca imobilele să fie cercetate de specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara, pentru a se stabili sunt sau nu sigure pentru locatari, potrivit inspectorului şef judeţean al ISC, Veress Edmund Petru. Acesta a precizat că expertizarea construcţiei deja prăbuşite trebuie făcută acum de un expert tehnic de la Ministerul Lucrărilor Publice.

Joi, primarul Lupeniului a cerut demisia administratorului blocului de locuinţe sociale din Lupeni, pe care l-a acuzat că în afară de a încasa chiriile de la localnici, nu şi-a îndeplinit atribuţiile. „În urma evenimentelor de ieri, am cerut demisia domnului Cocota Miron, directorul SC Universal Edil SA, întrucât în februarie 2017 i s-a cerut în mod expres reabilitarea blocului D1 de pe strada Tineretului, deoarece această societate încasează chiriile pe locuinţe şi administrează veniturile şi cheltuielile blocurilor acestea fiind în patrimoniul lor. Primăria are atribuţii doar în repartizarea locuinţelor propuse de SC Universal Edil SA în vederea închirierii”, a declarat Lucian Resmeriţă.

lupeni

Cartierul cu istorie întunecată
Blocul de locuinţe sociale împreună cu clădirile vechi din vecinătatea sa au ajuns locuri rău-famate în ultimii ani, din cauza sărăciei locatarilor şi mizeriei din zonă. Încă din anii 1970, când acestea erau noi, starea lor proastă era remarcată de jurnaliştii străini ca re au vizitat Lupeniul. „Bulevardul oraşului este aliniat printre blocurile şi barăci de cărămidă cu scuaruri minuscule în care copii cu feţele acoperite de funingine se joacă. Printre barăcile care datează dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial se văd ocazional blocurile cu apartamente noi, multe trântite în grabă la cererile muncitorilor, în urmă cu cinci şi zece ani. Acum şi ele sunt crăpate şi înnegrite”, relata jurnalistul David Adelman, într-un articol publicat în The New York Times, în 21 noiembrie 1977.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Sinistraţii din blocul groazei au petrecut noaptea în sala de sport sau la rude. Clădirea ruinată a fost evacuată

Zeci de oameni au fost evacuaţi din blocul de locuinţe sociale în care tavanul unui apartament de la parter s-a prăbuşit cu tot cu vecinul de la etajul unu. Clădirea a fost păzită de jandarmi în noaptea de miercuri spre joi.

FOTO Blocul horror din Lupeni. Tavanul locuinţelor de la parter s-a prăbuşit, cu tot cu vecinii şi cu mobila de la etaj

Locatarii unui bloc din Lupeni au fost evacuaţi după ce tavanul unui apartament situat la parter s-a prăbuşit sub greutatea mobilierului din apartamentul de la primul etaj.

Soarta blocurilor „fantomă” ridicate în comunism pe muntele de fier. Banii UE ar putea salva cartierul foştilor mineri

O investiţie de peste 26 de milioane de lei prin fonduri de la UE va schimba înfăţişarea unui cartier din Ghelari, celebru prin blocurile sale „fantomă” construite în comunism, pe un deal al comunei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite