Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Drumul spre Poiana Pelegii a fost deschis. Turiştii pot ajunge în locul de vis din Parcul Naţional Retezat

0
16 Aug 2019 22:28:46
Autor: Daniel Guţă
Poiana Pelegii, Retezat.
Poiana Pelegii, Retezat.

Cei 20 de kilometri ai drumului spre Poiana Pelegii au fost deschişi circulaţiei maşinilor după aproape doi ani de când drumul judeţean a devenit impracticabil.

Poiana Pelegii, locul din inima Parcului Naţional Retezat unde turiştii puteau ajunge cu autoturismele a redevenit accesibilă acestora după aproape doi ani.

GALERIE FOTO

De vineri, 16 august, după-amiază, zeci de turişti au urcat pe cei 20 de kilometri ai tronsonului Barajul Gura Apelor (km 33+290) – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii (km 48+700).

Miercuri, Consiliul Judeţean a anunţat că din 15 august doar un sector de 5 kilometri, de la baraj la cantonul silvic Rotunda putea fi dat în folosinţă. Pe sectorul Cabana Rotunda – Poiana Pelegii, care este un drum forestier de circa 15 kilometri, accesul maşinilor este interzis temporar până în 23 august, informa Direcţia Silvică Hunedoara.

 

 

Interdicţia a picat vineri când sute de oameni au urcat în Retezat, iar mulţi dintre ei au vrut să viziteze sau să campeze în Poiana Pelegii. Vineri, pe unele porţiuni ale drumului, muncitorii încă mai lucrau la şanţuri şi la turnarea unui covor de pietriş.

 

Măsura închiderii temporare a DJ 685, pe sectorul cuprins între Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii, a intrat în vigoare în data de 22 mai 2018, informa Consiliul Judeţean Hunedoara. Însă drumul rămăsese închis şi în iarna precedentă. „Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson s-a impus din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente care au dus la formarea unei ravene (gol) în structura de rezistenţă a drumului existând pericolul de surpare al acestuia. Măsura închiderii a avut ca scop prevenirea unor accidente nedorite, arătau reprezentanţii CJ Hunedoara.

Drumul spre Poiana Pelegii a fost singura breşă prin care turiştilor le este permis accesul cu maşinile în zona centrală a Parcului Naţional Retezat. Drumul forestier porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Este anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui, dar chiar şi aşa poate fi considerat un adevărat cadou oferit turiştilor „comozi“ şi celor cărora timpul nu le permite să străbată la pas traseele de munte. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este un centru al Retezatului, locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte. Cel mai popular dintre ele este poteca spre Lacul Bucura, aflat la peste 2.000 de metri, la o oră de urcuş pe jos.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările