FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turişti, dar mulţi o confundă cu capitala regatului dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, a devenit în ultimii ani unul dintre punctele de referinţă pe harta turistică a Hunedoarei. Ruinele fostului oraş cosmopolit  au fost vizitate în acest an de peste 35.000 de turişti, însă nu sunt puţini cei care îl confundă în continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.

Vechile ruine ale Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi. Complexul arheologic se află în apropiere de Haţeg, pe DN 68 Haţeg - Caransebeş, şi este vizitat de tot mai mulţi turişti. Anul acesta la situl din Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost aproape 40.000 de vizitatori.

Mulţi dintre ei continuă să confunde aşezarea istorică de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa cu oraşul antic Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dac de dinaintea invaziei romane.

Ruinele din grădini

"Unii dintre cei care au ajuns la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au plecat imediat după ce li s-a spus că aici nu este cetatea dacică din Munţii Orăştiei, ci vechea capitală a provinciei romane", spune arheologul Gică Băeştean, şeful secţiei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. Alţi vizitatori pot fi văzuţi plimbându-se desculţi printre ruine sau îmbrăţişând coloanele vechilor palate, despre care cred că îi vor împrospăta energetic. O fac din aceeaşi confuzie între fosta colonie daco-romană şi capitala regatului dac, aflată la circa 40 de kilometri, în Munţii Orăştiei.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ruinele fostului oraş cosmopolit din Antichitate se întind şi pe terenurile private din vecinătate. Localnicii au ridicat case şi au înfiinţat grădini şi livezi printre zidurile complexului arheologic. De zece ani, spune Gică Băeştean, statul nu a mai achiziţionat terenuri de la localnici, astfel că rămăşiţele aşezării daco-romane sunt amestecate în peisaj cu parcelele oamenilor.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fostul oraş daco-roman

În ciuda situaţiei complicate a sitului, a confuziei dintre cele două situri ce poartă numele Sarmizegetusa, cei mai mulţi dintre vizitatorii oraşului daco-roman rămân cu o impresie plăcută despre monumentul vizitat.


Vă recomandăm şi:

Un ulcior antic a fost descoperit de un sătean care îşi ara pământul lângă ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa

Un sătean din comuna Râu de Mori a descoperit un ulcior antic, în timp ce îşi ara pământul. Bărbatul a anunţat autorităţile, iar reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au ridicat obiectul.

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă dintre cetăţile dacilor liberi, se dezvăluie la capătul unui drum întortocheat care porneşte din oraşele Călan sau Orăştie, străbate câteva sate împrăştiate pe coasta munţilor Hunedoarei (Ludeşti, Costeşti, Grădiştea de munte), apoi urcă prin desişul pădurii şi îl lasă pe călător în faţa unor ziduri imense, vechi de peste 2.000 de ani.

FOTO Sarmizegetusa romană intră într-un circuit turistic european. Sarmizegetusa dacică rămâne în incertitudine

Ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor face parte din „Ruta culturală turistică a împăraţilor romani”, alături de siturile daco-romane Adamclisi, Histria, Apulum şi Roşia Montană.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, printre cele mai frumoase destinaţii turistice româneşti, scrie „The Guardian“

„The Guardian“ a publicat o listă a celor mai frumoase destinaţii turistice din România realizată pe baza opiniilor cititorilor cotidianului britanic, în top, dominat de complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fiind incluse, printre altele, oraşele Sibiu, Sighişoara, dar şi Bucureşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite