Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

2
22 Mar 2013 14:42:12
Autor: Daniel Guţă
În 12 septembrie 1972, Ceauşescu avea planuri mari cu combinatul siderurgic. ARHIVA CSH
În 12 septembrie 1972, Ceauşescu avea planuri mari cu combinatul siderurgic. ARHIVA CSH

În septembrie 1972, în vremea în care Nicolae Ceauşescu vizita combinatul siderurgic din Hunedoara şi dădea sarcini ca producţia de oţel să ajungă la 5,5 milioane de tone pe an, unul din cinci locuitori ai Hunedoarei şi din împrejurimile acesteia lucra în combinat.


 

Întreprinderile siderurgice din Hunedoara păreau să fi atins apogeul dezvoltării, iar ştacheta fixată de tovarăşul secretar general părea că poate fi depăşită.

Municipiul a cărei populaţie crescuse în mai puţin de jumătate de secol de la aproximativ 10.000 de locuitori la aproape 100.000 de locuitori îşi trăia anii de glorie pe seama colosului industrial. Declinul combinatului nu a putut fi evitat însă în următorii ani, în ciuda faptului că în Hunedoara continuau să apară noi secţii siderurgice şi noi furnale, în care urmau să fie înregimentaţi alţi hunedoreni.


Cea mai mare parte a combinatului a dispărut
La aproape cinci decenii de la vizita tovarăşului Nicolae Ceauşescu, cea mai mare parte a fostelor secţii pe care şefii combinatului din Hunedoara i le prezentau cu mândrie conducătorului ţării sunt rase de pe faţa pământului.


 

E vorba de clădiri industriale construite în secolul trecut pe o suprafaţă de aproape 140 de hectare. Terenurile sterpe, acoperite cu zhgură şi moloz, aşteaptă ecologizarea promisă în ultimii ani. În jurul ruinelor care nu au căzut încă sub picoanele buldozerelor, oamenii mai sapă după fier vechi, însă nu mai au speranţe că rămăşiţele combinatului le vor mai asigura suparvieţuirea în următorii ani.


Siderurgia a rezistat, la cote de avarie
Câteva uzine ale fostului combinat siderurgic au rezistat, totuşi, avântului devastator al foştilor şefi din anii 1990 – 2000 ai combinatului, dornici să îl vândă la fier vechi. Faţă de cei 20.000 de muncitori, câţi lucrau înainte de anul 1990 în combinatul siderurgic, numărul angajaţilor combinatului hunedorean preluat de multinaţionala Arcelor-Mittal este mai mic de 1.000.

 

"Victoria" Călan a împărtăşit soarta siderurgiei hunedorene

Aproape nimic nu a mai rămas nici din Combinatul "Victoria" din Călan, unde lucrau, în urmă cu două decenii, aproximativ 5.000 de hunedoreni din zona oraşului Călan. În prezent, din fostul combinat siderurgic din Călan a mai rămas doar poarta de intrare, deasupra căreia tronează iniţialele uzinei şi mormanele de moloz care acoperă cele câteva zeci de hectare ale vechii platforme industriale. Potrivit datelor din monografia oraşului Călan, primul furnal din zona Călanului a fost construit începând cu anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu.
În vremea comunismului uzinele au fost transformate în combinat siderurgic, iar muncitorilor care erau încadraţi pe un post în cadrul întreprinderii le erau oferite apartamente în blocurile nou ridicate.

Oraşul Călan numără în prezent, aproximativ 12.000 de locuitori, însă din combinatul care susţinea economia localităţii nu a mai rămas aproape nimic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

cioian ioian
23.03.2013, 07:28:25

Mari vinovati se stiu forte bineiar.contravaloarea acestor combinate din TOATA TARA se gaseste in buzunarele si conturile farse ale fostilor si actualilor politiciiei si urmasilorlor lor.a bunastari si a averilor dobandite prin furt,prin comisiioanele pecare le-au primit de la oculta economico -financiara mondiala.Daca s-ar cerceta serios si cinstit toate acestea s-ar afla adevarul.Asta inseamna distrugerea intentionata a economiei nationale si sa facut jocul marilor economii a sa ziselor "tari democratice"dar in realitate acestea sant NOILE IMPERII MONDIALE(cateva),care dupa miscarile sociale care au avut loc in Europa de Est au inceput sa-si faca jocurile ,jocuri in care politiicieni corupti si TRADATORI de tara au vandut si distrus totul facandune dintro tara cun potential industrial foarte mare si producatori de bunuri materiale diversificate ,o piata de desfacere a toate mizeriile occidentale si,a produselor secand,a prodduselor alimentare expirate.ACEASTA A AJUNS ROMANIA DIN CAUZA INTETEPTEI CONDUCERI democrate LA INDICATIILE TARILOR "CIVILIZATE}.M-ie scarba de toate acestea,

+1 (1 vot)
cioian ioian
23.03.2013, 07:30:43

Iertatini greselile de ortografie facute fara voia mea.Va multumesc.

Modifică Setările