FOTO VIDEO Mănăstirea Prislop în sărbătoare: au răbdat ploaia pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au venit în număr mare la mormântul duhovnicului. FOTO: D.G. ADEVĂRUL.
Oamenii au venit în număr mare la mormântul duhovnicului. FOTO: D.G. ADEVĂRUL.

În ciuda ploii şi a vremii posomorâte, mii de pelerini au venit în această dimineaţă la Prislop, pentru a sărbători 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca. Locul de veci al fostului stareţ al mănăstirii a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară.

Ploaia n-a contenit în această dimineaţă, dar nu a stricat cu nimic liniştea pelerinilor la Prislop. Mii de oameni au venit la mînăstirea unde a fost îmnmormântat unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai ortodoxiei româneşti. Aleea care leagă biserica mănăstirii Prislop de locul de veci al părintelui Arsenie Boca a fost ocupată de la primele ore ale dimineţii de pelerinii care au aşteptat în rând, mulţi pentru cel puţin o oră, să se roage la mormântul acestuia. Oamenii au adus flori şi au aprins candele la locul de veci al părintelui Arsenia Boca. S-au rugat şi au primit binecuvântarea unui preotului care i-a întâmpinat în faţa troiţiei.

„Am venit special în această zi de sărbătoare, când se împlinesc 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca, pentru a mă ruga în faţa mormântului său. Ştiam că va fi foarte multă lume şi am văzut că vremea nu a ţinut cu noi, însă după zecile minute de aşteptare şi drumul aproape istovitor până la mănăstire m-am simţit eliberată”, a spus Aurelia, o vârstnică venită în pelerinaj la Prislop, din Arad.

„M-am rugat pentru sănătatea familiei mele şi pentru sănătatea mea. La mormântul părintelui Arsenie Boca, rugăciunile te ajută mai mult decât medicamentele”, afirmă o altă vârstnică, venită azi la mănăstire. Un ochi de apă în care se scurge un izvor a fost acoperit de pelerini cu bancnote. Oamenii pun bani în apă, sperând că gestul lor le va purta noroc, dar şi în semn de recunoştiinţă, după ce iau apa binecuvântată de preoţi.

Un simbol al ortodoxiei
Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus. A slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist. După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Sărbătoare a fost duminică şi la casa din munţii Bradului, unde s-a născut Arsenie Boca.

Vatra părintească a duhovnicului a rămas mai puţin cunoscută pelerinilor care ajung, de obicei, la Prislop. Se află tocmai în cealaltă parte a judeţului Hunedoara, la capătul unui drum ce urcă pe munte, până deasupra norilor, din satul hunedorean Vaţa de Sus.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca

Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Vă recomandăm şi:

FOTO Vacanţă în România: Cheile Buţii din Retezat, raiul cascadelor. Locul în care liniştea pune stăpânire pe tine

FOTO Mănăstirea „Sfântului Ardealului“: cum a ajuns Prislopul unul dintre cele mai iubite locuri din Transilvania

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite