FOTO VIDEO Pelerinaj impresionant la mormântul lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sutede oameni s-au aşezat la coadă pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sutede oameni s-au aşezat la coadă pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 8.000 de oameni au venit în această dimineaţă la mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca de la moartea căruia s-au împlinit 24 de ani.

Pelerinaj impresionant la mormântul părintelui Arsenie Boca, în ziua în care s-au împlinit 24 de ani de la moartea sa. De la primele ore ale dimineţii, peste 8.000 de oameni au ajuns în Prislop, pentru a se ruga la mormântul acestuia.

„Este un număr mare de pelerini, însă nu am avut niciun fel de probleme legate de păstrarea ordinii şi liniştii. Este o atmosferă de spiritualitate, obişnuită pentru acest lăcaş. Cei mai mulţi pelerini au venit între orele 7 şi 8 dimineaţa, dar numărul celor care ajung la Prislop va fi mult mai mare până la sfârşitul acestei zile”, a declarat căpitanul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Drumul blocat de un autocar derapat
Din cauza numărului mare de maşini care au ocupat marginile şoselei, cei mai mulţi dintre pelerinii care au venit joi la Prislop după ora 8:00 dimineaţa au trebuit să parcurgă pe jos ultimii trei kilometri spre mănăstire. 

Un autocar a derapat şi a ajuns de-a curmezişul şoselei, astfel încât pentru mai bine de o oră traficul rutier a fost blocat. Unii dintre credincioşi s-au descurajat faţă de distanţa mare pe care avea să o străbată şi s-au întors din drum. 

„A fost peste puterile mele să merg trei kilometri pe jos, până la mănăstire din locul unde a fost parcat autocarul, şi apoi să mai stau trei – patru ore la coadă pentru a mă ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca”, a spus Maria, o vârstnică din Hunedoara, venită în excursie la Prislop, cu un grup de pensionari.

De altfel, pe marginea şoselei puteau fi văzuţi oameni în vârstă care, nevoiţi să meargă pe jos spre lăcaşul de cult, s-au aşezat pe iarba acoperită de zăpadă pentru a se odihni. 

Aglomeraţie la mormântul părintelui Arsenie

Curtea mănăstirii s-a aglomerat încă dinainte de răsăritul soarelui. Mulţimea a înconjurat biserica unde a început slujba religioasă, în jurul orei 7:00. „Este o atmosferă de sărbătoare pentru noi şi mă bucur că au venit atât de mulţi oameni pentru a se ruga la mormântul părintelui”, a spus Mihai, un diacon din Hunedoara.

Cea mai mare provocare a pelerinilor a fost să ajungă la cimitirul mănăstirii. Chiar înainte de a se lumina, câteva sute de oameni se aşezaseră la coadă, pentru a înainta încet spre mormântul fostului stareţ Arsenie Boca. Poteca a fost îngrădită, iar jandarmii au fost mobilizaţi în apropierea locului de pelerinaj.

Câteva femei în vârstă au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma problemelor de sănătate cauzate de oboseală. „Am stat aproape două ore în rând pentru a ajunge să ating crucea şi să mă rog aici. M-am rugat pentru sănătatea copiilor mei şi acum mă simt uşurată”, a povestit o vârstnică. Alţi pelerini au pus bani la rădăcina unui copac, pe care este încrustată o cruce. Şi-au lipit frunţile de trunchiul fagului şi s-au rugat pentru cei dragi.

De pe urma bunăvoinţei enoriaşilor au avut de câştigat şi micii afacerişti din jurul mănăstirii, dar şi cerşetorii. Aceştia din urmă nu au fost lăsaţi să se apropie de lăcaşul de cult, în schimb puteau fi întâlniţi pe traseul spre acesta. Florile, cărţile despre Arsenie Boca, icoanele şi lumânările au fost la mare căutare.

Omul care a schimbat destinul mănăstirii Prislop

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 - d. 28 noiembrie 1989) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

A suferit în temniţele comuniste din Jilava, Timişoara şi Oradea, iar Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

Vă recomandăm şi:

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca

FOTO Mănăstirea „Sfântului Ardealului“: cum a ajuns Prislopul unul dintre cele mai iubite locuri din Transilvania

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite