Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia

4
16 Mar 2013 21:10:48
Autor: Daniel Guţă
Zona vechii cetăţi dacice este unul dintre cele mai iubite locuri din judeţ FOTO: ADEVĂRUL. D. Guţă
Zona vechii cetăţi dacice este unul dintre cele mai iubite locuri din judeţ FOTO: ADEVĂRUL. D. Guţă

Iarna părăseşte mai târziu ţinuturile dacilor din Munţii Orăştiei. Deasupra fostei cetăţi de la Sarmizegetusa Regia asfinţitul adună norii de ninsoare, iar ruinele vechi de milenii sunt acoperite cu brumă.

În ciuda drumului anevoios până în zona fostei cetăţi dacice, ascunsă în sălbăticia pădurii, urcarea până la sit merită efortul.

“Priveliştea e minunantă, la asfinţit mai ales, când soarele coboară şi lumina se risipeşte printre copaci. E unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat, un loc plin de prospeţime şi de farmec”, spune Marius, unul dintre puţini turişti care au urcat astăzi la Sarmizegetusa Regia.


Ghioceii vor acoperi întreaga zonă
Acoperit pe alocuri de zăpadă, peisajul Sarmisegetuzei se va schimba în următoarele zile, când întinderea va fi împodobită cu ghioceii abia răsăriţi de sub covorul de frunze al pădurii.


În prezent, cel mai mare impediment pentru turiştii care îşi doresc să viziteze ruinele vechiului sanctuar dacic este drumul plin de gropi dintre Costeşti şi Sarmizegetusa.

Reprezentanţii autoritţilor judeţene, în administrarea cărora a trecut monumentul, susţin că porţiunea de aproximativ 20 de kilometri de drum va fi reabilitată.

O altă problemă cu care se confruntă vizitatorii este lipsa informării. Mulţi turişti confundă Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei, cu ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechi oraş al coloniştilor romani localizat în zona Haţegului, devenit şi el sit istoric şi arheologic.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Get0dac
17.03.2013, 08:49:10

Ma bucur sa vad capitala dacilor liberi.

+4 (4 voturi)
Daniel Guţă
17.03.2013, 10:25:46

Merci pt aprecieri. zilele viitoare locul o sa fie si mai fain, pentru ca apar ghioceii si verdeata :) O sa ajungem,in sarmi si noi . .

+1 (1 vot)
codrin n
17.03.2013, 11:40:16

Zona este superba, insa se ajunge foarte greu, drumul stiu ca era foarte rau si nu se putea ajunge decat cu masina de teren. Impresionanta asezarea, si interesant izvorul din cetatea din varf de munte. Merita efortul de a fi vazuta.

+1 (1 vot)
Daniel Guţă
17.03.2013, 13:45:16

da, asa e, drumul e dezastruos. dar se poate ajunge si cu un autoturism. Eu am fost cu o Dacia Logan. daca nu ai mila de masina poti incerca un trip. si cu izvorul ai dreptate :)

+1 (1 vot)
Modifică Setările