Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

FOTOGALERIE: Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei produc bani pentru primării, deşi nu sunt puse în valoare la potenţialul lor

0
15 Jan 2011 09:44:33
Autor: adevarul
Atmosfera medievală a castelului este stricată de lipsa investiţiilor  . Foto: D. Guţă
Atmosfera medievală a castelului este stricată de lipsa investiţiilor . Foto: D. Guţă

Deşi se află de ani buni în restaurare, cele două monumente au rămas o sursă sigură de venit pentru administraţiile locale. Chiar şi fără să fie prezent la filmările organizate la Hunedoara, Nicolas Cage a adus venituri de 40.000 de lei administraţiei Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor a rămas cel mai profitabil obiectiv turistic din municipiul Hunedoara.

De la începutul anului trecut şi până în prezent, monumentul istoric a fost vizitat de aproximativ 100.000 de turişti, plătitori şi neplătitori de bilet. Numai din taxele de vizitare, castelul medieval a adus un venit de aproximativ 600.000 de lei administraţiei locale, potrivit unor estimări neoficiale.

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

Chiar dacă nu a venit la Hunedoara pentru a participa la filmările „Ghost Rider 2”, derulate în incinta monumentului, actorul american Nicolas Cage a îmbogăţit vistieria castelului medieval cu 40.000 de lei.

„De pe urma filmărilor de la «Ghost Rider 2» am încasat 40.000 de lei. Intenţionăm ca o bună parte din bani să îi folosim pentru achiziţionarea a noi piese de mobilier şi realizarea unei expoziţii de artefacte din piatră”, declara, la finalul filmărilor, Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

CLICK PE IMAGINE PENTRU FOTOGALERIE CU CASTELUL

Nicolae Cerişer susţine că nu promovarea a lipsit castelului pentru a atrage mai multe venituri, ci faptul că se află de ani buni într-un proces de restaurare, astfel că accesul vizitatorilor în mai multe dintre încăperile fortăreţei a rămas restricţionat. Pe de altă parte, un grup de tineri din Hunedoara, nemulţumit de lipsa indicatoarelor spre Castelul Corvinilor, a amplasat un baner la intersecţia de la Sântuhalm, dintre DN 7 Deva – Sibiu şi şoseaua spre Hunedoara.

“Am vrut să atragem atenţia asupra slabei promovări de care a beneficiat cel mai important obiectiv turistic din Hunedoara”, spune Dan Bera, unul dintre iniţiatorii acţiunii.

Cetatea a adus venituri de peste 500.000 de lei

Spre deosebire de Castelul Corvinilor, care şi-a asigurat venituri şi publicitate prin filmările la “Ghost Rider 2”, Cetatea Devei a adus venituri mai scăzute la bugetul local, faţă de anii precedenţi.

CLICK PE IMAGINE PENTRU FOTOGALERIE CU CETATEA

“Cetatea se află în restaurare şi a fost închisă publicului. Din această cauză veniturile încasate de pe urma telecabinei au scăzut în anul 2010, la 523.000 de lei, faţă de aproximativ 550.000 de lei, cât au fost în 2009”, a precizat Camelia Cotoara, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva. În luna august a anului trecut, peste 11.000 de turişti au plătit bilete la telecabină, pentru a urca pe Dealul Cetăţii. Potrivit Corinei Oprişiu, city-managerul municipiului Deva, pe parcursul anilor 2011 şi 2012, Primăria va derula un proiect de promovare al fortăreţei, prin care se doreşte atragerea mai multor turişti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările