Franz Joseph, în vizită la Uzinele de Fier din Hunedoara. Surpriza uriaşă pe care i-au făcut-o localnicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arcul de Triumf din Hunedoara. Foto: Vasarnapi Ujsag. Şi Franz Joseph (dreapta)
Arcul de Triumf din Hunedoara. Foto: Vasarnapi Ujsag. Şi Franz Joseph (dreapta)

Împăratul Franz Jospeh a vizitat Uzinele de Fier din Hunedoara în 1887, iar localnicii i-au făcut o surpriză, arătau ziarele vremii.

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei de acum un secol. Cum arăta marele centru metalurgic din Transilvania


O mărturie inedită despre vizita împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei în Hunedoara anului 1887 a fost publicată la acea vreme de „Vasarnapi Ujsag” (Ziarul de duminică) din Budapesta şi s-a păstrat în arhivele digitale. Relatarea dezvăluia cum l-au întâmpinat localnicii din Hunedoara pe împărat.

„Când Regele se afla în Ardeal, în drumul său spre vechiul Castel al Corvinilor a fost primit împreună cu suita sa de către autorităţi la intrarea în oraş., cu o surpriză aparent plăcută în faţa Uzinelor de Fier ale trezoreriei, unde a fost ridicat un arc de triumf, care cu proporţiile sale bine alese, structura deosebită, şi simplitatea sa surprinzatoare, a fost obiectul admiraţiei generale”, informa ziarul din Budapesta.

Baza arcului de triumf era formată din bucăţi de minereu de fier şi calcar, folosite în uzinele de fier, împreună cu plăci de fontă şi cioturi de zgură de la cele două furnale ale Hunedoarei, relatau autorii scrierii.

„Precum arată şi imaginea noastră, din aceasta bază se ridica spre cer grilajul coloanelor arcului de triumf, realizate din profile pătrate subţiri şi fier plat subţire, cu două steaguri naţionale suspendate pe două catarge enorme. Baza coloanelor a fost împrejmuită cu produse ale uzinelor de fier, iar la jumătatea coloanelor au fost amplasate blazoanele Ardealului şi Ungariei împreună cu monograma Regelui, iar de jur împrejur au fost decorate cu steaguri naţionale. Cele două feţe ale grinzii de legătură dintre cele douaă coloane, care avea forma de pod, arcuită în partea de jos şi dreapta deasupra, au fost decorate cu mesajul „Pentru rege si ţară", iar pe acoperişul grinzii au fost plasate, bine proporţionat, mostre de roţi dinţate”, informa ziarul ungar.

Ce a văzut împăratul în Uzinele de Fier

Consilierul ministerial Kerpely Antal împreună cu directorul general al centralei uzinelor de fier regale, consilierul minier Filtseh, directorul general al uzinelor Hunedoara şi întreg personalul de conducere al uzinei l-au aşteptat şi l-au primit pe împărat în faţa arcului de triumf, iar muncitorii de la mină au făcut un culoar de oameni, până clădirea furnalelor.


Uzinele Hunedoarei, în 1903. FOTO: Magyar Földrajzi Múzeum

„Pe acest culoar a înaintat regele, acompaniat de urale, către furnale, unde la apariţia sa a pornit să curgă fonta din pântecele furnalelor. Conţinutul unuia dintre furnale a curs în micul convertizor Bessemer, la care puternica suflantă cu abur, cu un zgomot sfârâit, a aruncat valuri de scântei enorme, în cateva minute, transformând fonta în oţel. Majestatea sa a ascultat cu mare interes explicaţiile lui Kerpely referitoare la acest procedeu nou de obţinere a oţelului, s-a interesat de condiţiile uzinei, de calitatea minereurilor si a fontei, de cauzele stagnării, rapoarte de muncă şi altele. După aceasta, regele a vizitat si suflantele enorme, a urcat la 15 metri pe scările abrupte, pe platforma de încărcare a furnalelor, ca să observe funcţionarea funicularului despre care a întrebat cele mai detaliate informaţii. După douăzeci de minute de şedere, majestatea sa, însoţit de uralele muncitorilor, s-a întors pe sub arcul de triumf la caleaşca sa, unde în urma celor văzute şi-a exprimat faţă de Kerpely mulţumirea deplină, apoi, în uralele mulţimii, şi-a luat la revedere si a pornit spre Deva", informa „Vasarnapi Ujsag”. Articolul tradus în limba română a fost publicat de hunedoreanul Dan Bera pe pagina sa de Facebook.

Imagine indisponibilă

Uzinele de fier, vechi din 1884

Construcţia primelor două furnale ale Uzinelor de fier a început în 1882. A fost o investiţie de mare amploare, impusă de nevoia de metal şi de necesitatea dezvoltării industriei într-o zonă bogată în zăcăminte, dar care se baza pe atelierele de fier devenite mai puţin rentabile, din cauza tehnologiei învechite. Potrivit istoricilor, guvernul austro-ungar a avut de ales între Govâjdie, Simeria, Deva şi Hunedoara, ca viitoare locuri în care urma să fie construite Uzinele de fier. A ales Hunedoara din considerente economice, dar şi pentru că localnicii şi Sfatul orăşenesc s-au oferit să sprijine cu totul investiţia. În Hunedoara, pentru construcţia uzinelor de fier a fost amenajat un teren de 20 de hectare care aparţinea mănăstirii călugărilor franciscani, Sfatul Orăşenesc cedându-i acesteia terenuri în cartierul Bataga.

Primul furnal a funcţionat din 1884, iar al doilea a fost inaugurat un an mai târziu. Până în anul 1902 au fost construite cinci furnale, iar până în 1906, în Uzinele Hunedoarei au fost puse în funcţiune 46 de cuptoare în care era prelucrat minereul destinat  producţiei de fier şi de fontă şi, pentru câţiva ani a celei de oţel (1892 - 1904).  Investiţiile au fost făcute în vremea în care primar al Hunedoarei a fost George Dănilă (1839 - 1912). În prezent, câteva clădiri istorice din Centrul vechi al Hunedoarei amintesc de Uzinele de fier.

uzinele de fier

Vă recomandăm să citiţi şi:

Uzinele de fier, o istorie de 134 de ani: „Prima şarjă de fontă a curs, iar dealul Ghelariului se topeşte la Hunedoara”

FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite