Fraudele de la referendumul din 2012 au ajuns în instanţă: peste 30 de hunedoreni aşteaptă sentinţa pentru vot multiplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţele din Deva, Hunedoara şi Haţeg au început judecarea cauzelor în care peste 30 de hunedoreni au fost anchetaţi pentru fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Judecătoria Hunedoara va pronunţa joi, sentinţa, într-unul din aceste dosare.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înaintat judecătoriilor din Deva, Hunedoara şi Haţeg cele trei dosare în care peste 30 de hunedoreni au fost acuzaţi de fraude la vot şi de turism electoral. În speţe au fost anchetate împrejurările în care s-au comis fraude la Referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Judecarea celor trei dosare de fraude la vot a demarat.

Prima sentinţă va fi dată de Judecătoria Hunedoara, joi, 12 februarie, într-un dosar penal în care sunt judecaţi 17 turişti electorali din Călan şi Hunedoara. Ei au fost trimişi în faţa instanţei Judecătoriei Hunedoara, pentru că au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012: patru dintre hunedoreni au votat la opt secţii de votare, doi la câte şapte secţii de votare, alţi doi la câte şase secţii de votare, iar restul la câte patru, trei sau două secţii de votare.

Şase inculpaţi sunt judecaţi la Deva, pentru fraude la vot.

„Se constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara privind pe inculpaţii Cozmoiu Adrian Constantin, Mustăţea Neculai, Boroş Alexandru Csaba, Ciubotaru Mihai, Găldean Dănuţ Nicu şi Găldean Luminiţa Olivia, trimişi în judecată în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, a informat Judecătoria Deva. Unii dintre devenii judecaţi au recunoscut că au votat la 13 şi 15 secţii de votare.
Pentru aceleaşi acuzaţii, de fraude şi vot multiplu, sunt judecaţi alţi nouă inculpaţi, la Judecătoria Haţeg.

Cum a fost fraudat votul
Parchetul s-a sesizat din oficiu, după ce au fost identificate o serie de nereguli ce constau în: înregistrarea  mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea  datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide  sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate. Potrivit procurorilor, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani.

"Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni", informa Mirela Negruţiu, reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Turism electoral din cartierele sărace ale Hunedoarei. Peste 30 de oameni vor fi judecaţi pentru fraude la Referendum

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat trei dosare de fraude electorale, în care peste 30 de hunedoreni au fost anchetaţi pentru căp au votat de mai multe ori, la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Referendum 2012. Pliante ilegale distribuite în Deva şi Petroşani

Pliante ce conţin mesaje privind participarea la vot au fost împărţte, ilegal, în Deva şi Petroşani, chiar şi astăzi, în ziua referendumului, deşi această acţiune este ilegală.

Plângere penală pentru tombolă electorală. Un ONG din Hunedoara promitea biciclete şi excursii pentru participanţii la vot

Asociaţia Pro Democraţia (APD) a depus o plângere penală cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral de către un ONG, care a distribuit fluturaşi în localităţi hunedorene ce informau că cei care au votat puteau participa la câştigarea unor premii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite