Fundătura Ponorului, în primele zile ale primăverii. Locul tainic numit „Palma lui Dumnezeu” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundătura Ponorului. Foto: Tiberiu Mariş . Facebook.
Fundătura Ponorului. Foto: Tiberiu Mariş . Facebook.

Fundătura Ponorului, unul dintre cele mai frumoase locuri din România, numit şi „Palma lui Dumnezeu”, a prins viaţă odată cu venirea primăverii.

Semnele primăverii se arată mai târziu în Fundătura Ponorului, ţinutul tainic din Munţii Şureanu, faimos pentru frumuseţea sa.

GALERIE FOTO CU FUNDĂTURA PONORULUI

VIDEO Ciobăniţa din Ponorici, colţul de Rai ascuns în Munţii Şureanu, în mijlocul sălbăticiei

Vacanţă de vis în „Palma lui Dumnezeu“, locul în care retrăieşti iernile de altădată FOTO

Ultimele petece de zăpadă se topesc încet în câteva locuri ferite de razele soarelui, însă întinderea scăldată de apele Ponorului a căpătat în cea mai mare parte culoarea ierbii proaspete, încununată cu primele flori de primăvară.

Turiştii care ajung în aceste zile în Fundătura Ponorului regăsesc atmosfera de poveste care a făcut cunoscută aşezarea din munţi în întreaga Românie.



Ascunsă în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată întinsă pe 38.000 de hectare, cu păduri întinse, Fundătura Ponorului se dezvăluie călătorilor ca un platou înconjurat de dealuri abrupte, şi traversat de un pârâu cristalin, care se ondulează printre locurile de păşunat, stânele, căpiţele, dealurile şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici.


Ghiocei sălbatici. Foto: T. Mariş. Facebook

fundatura ponorului primavara foto tiberiu maris facebook

Fundătura Ponorului, ţinutul despre care întreabă cei mai mulţi dintre turiştii rătăciţi prin Munţii Şureanu, i se mai spune şi „palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Este un loc căutat de amatorii de fotografii din toate colţurile ţării, iar peisajele de iarnă de aici merită efortul excursiilor.


Fundătura Ponorului. Foto: T. Mariş. Facebook

fundatura ponorului primavara foto tiberiu maris facebook

O privelişte aparte oferă şi pârâul Ponor, care traversează sinuos întinderea netedă şi se pierde apoi sub un perete de stâncă în faţa căruia formează un mic lac. Firul de apă se ondulează printre locurile de păşunat, stânele, căpiţele şi gospodăriile crescătorilor de animale, care pot fi văzuţi rar aici.



Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina a fost înfiinţat în 1979, iar din anul 2000 a fost declarat arie protejată de interes naţional. Este situat în Munţii Şureanu, fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei. Turiştii pot ajunge pe traseele parcului din localităţile Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Magia naturii pe o baltă plină de gunoaie. Familie de lebede din iaz, „adoptată” de localnici VIDEO

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

Pelerinaj la bolovan: o stâncă misterioasă din pădurea Haţegului a devenit loc de veneraţie şi ritualuri FOTO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite