Furnalul de la Govăjdia, atracţia turistică evitată din cauza drumului dezastruos. Şoseaua va intra în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnalul de la Govăjdia este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură industrială din judeţul Hunedoara, însă cei care îşi doresc să îl viziteze trebuie să treacă peste impedimentele unei şosele aflată într-o stare dezastruoasă. Autorităţile din Hunedoara promit că reparaţiile carosabilului vor demara în aceste zile.

Şoseaua care leagă satele Teliucu Inferior şi Govăjdia prezintă un adevărat pericol pentru şoferi, din cauza numeroaselor gropi din carosabil, unele întinse pe suprafeţe mari. În ultimele luni, localnicii din Govăjdia şi turiştii care folosesc drumul judeţean pentru a se deplasa la Furnalul de la Govăjdia s-au plâns autorităţilor de starea dezastruoasă a şoselei.

„Gropile sunt atât de numeroase şi atât de mari, încât pe unele porţiuni, trebuie să ieşim în afara carosabilului pentru a le ocoli”, se plânge Vasile Toma, unul dintre turiştii care au vizitat în weekend monumentul istoric. Pe alte tronsoane, carosabilul a fost afectat de lucrările la reţeaua de apă din satele traversate de calea rutieră.

Viorel Rotar, directorul executiv în cadrul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat că în următoarele săptămâni situaţia drumului se va schimba. „Am luat legătura cu firma care se ocupă de întreţinerea acestei şosele pentru a face reparaţiile necesare”, a afirmat Viorel Rotar.

Cu atât mai mare este nemulţumirea hunedorenilor faţă starea drumului judeţean, cu cât el leagă Hunedoara de unul dintre obiectivele istorice importante din zonă, furnalul de la Govăjdia. Monumentul industrial a fost ridicat în urmă cu două secole, de austro-ungari, la confluenţa pâraielor Runc şi Nădrab.

image

Investiţia a contribuit la dezvoltarea economică a zonei, chiar dacă furnalul nu a fost rentabil decât pentru câţiva ani. În acele vremuri, Govăjdia şi Hunedoara aveau să fie legate de una din primele linii de cale ferată îngustă din Transilvania, iar furnalul a ajuns, în ciuda problemelor cu care se confruntau proprietarii lui, un reper pentru împrejurimile Hunedoarei. Scos din funcţiune definitiv în 1924, vechiul furnal a rămas în grija localnicilor, iar din anul 2000 a intrat pe lista monumentelor istorice.


Vă recomandăm şi:

FOTO Ruinele revoluţiei industriale. Furnalul din secolul XIX care a făcut istorie în Hunedoara a rămas abandonat

Furnalul de la Govăjdia (Hunedoara) a fost ridicat în urmă cu peste două secole, fiind printre cele mai vechi furnale de fontă, cu flux continuu, puse în funcţiune în Europa. Construcţia industrială din apropierea Hunedoarei a rămas intactă, în cea mai mare parte, însă autorităţile nu au reuşit să o restaureze.

O carte poştală de poveste: cum era descris ţinutul Hunedoarei în anii 1950

O mică Sinaie. Astfel erau descrise Valea Govâjdiei şi satele din împrejurimile Hunedoarei în anii 1950. O mărturie rămasă peste ani poate fi găsită în rândurile aşternute pe o carte poştală trimisă în 1955, de la Govăjdia, de doi turişti care s-au aventurat în ţinutul Hunedoarei.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia

Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite