Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Germanul acuzat de trafic de comori dacice: a vândut o brăţară de aur de un kilogram şi peste 1.000 de artefacte

1
19 Apr 2018 16:29:32
Autor: Daniel Guţă
Brăţară dacică. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Brăţară dacică. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zeno Pop, un german implicat în traficul de tezaure dacice, a fost trimis în judecată, pentru spălare de bani în formă continuată. Bărbatul a fost acuzat că a traficat o brăţară antică de aproape un kilogram, dar şi numeroase alte artefacte preţioase.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe Zeno Pop, un cetăţean german acuzat de spălare de bani în formă continuată. În rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

„În perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, inculpatul Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare  numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România. În mod concret, în cursul anului 2006, inculpatul a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur, în greutate de 933,4 gr., sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei - situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005, obiect având o origine ilicită pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private”, arată Ministerul Public, într-un comunicat de presă.Germanul a deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică şi piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.


Trafic de artefacte

Zeno Pop a tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi din Europa şi Statele Unite peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică). „Intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care şi-au asumat rolul de spălători de bani şi artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public”, se arată în comunicat.
Brăţara plurispiralică din aur a fost restituită autorităţilor judiciare române la 9 mai 2011 şi se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. A fost a13-a brăţară recuperată de autorităţile române (dintr-un total de 15 brăţări furate în perioada 2000-2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brăţări plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de provenienţă este situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul arheologic Căprăreaţa, aparţinând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.

Alte obiecte recuperate, respectiv 473 de monede şi 18 podoabe dacice din argint, au fost repatriate şi au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României, instituţie în custodia căreia se află. Artefactele indisponibilizate au fost predate organelor judiciare române pe 30 martie 2018, acestea urmând a constitui mijloace materiale de probă în cadrul procesului penal, a informat Ministerul Public.  Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus în 2016 instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului, până la concurenţa sumei de 200.000 euro. Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

VIDEO Totul despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia: cum au ajuns grifonii şi tigrii în capitala Regatului Dac

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ion Capsuna
19.04.2018, 20:21:03

No problema, il achita "justitia" romanesca, ca pe sirbul care a furat si traficat kilograme de aur dacic! O tara de imbecili care isi vinde pina si istoria!

Modifică Setările