Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

„Minunea din Ţebea”. Gorunul lui Horea a revenit la viaţă: a răsărit un vlăstar în trunchiul stejarului

8
15 Sep 2021 11:39:26
Autor: Daniel Guţă
Noul vlăstar al Gorunului lui Horea. Sursa foto: Laura Oană / Facebook.
Noul vlăstar al Gorunului lui Horea. Sursa foto: Laura Oană / Facebook.

Ultima creangă a Gorunului lui Horea s-a prăbuşit în 2005, iar de atunci arborele secular - monument istoric, nu a mai dat semne de viaţă.

Oamenii care au participat, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea au putut observa o nouă mlădiţă răsărită de la rădăcina gorunului lui Horea, despre care se credea că e putrezit complet.

GALERIE FOTO DE LA ŢEBEA

În vara anului 2005, ultima creangă a stejarului secular a fost doborâtă de o furtună, iar trunchiul acestuia, cimentificat atât în exterior cât şi în interior, nu a mai dat până în prezent niciun semn de viaţă.

Gorunul lui Horea, martorul tăcut al revoluţiilor din Transilvania. Povestea tulburătoare a faimosului stejar FOTO

Avram Iancu a fost omagiat de români. Serbările naţionale de la Ţebea, restrânse din cauza pandemiei VIDEO

Ţebea, locul legendar al lui Avram Iancu şi Horea. Cum arătau gorunul şi biserica în secolul al XIX-lea

Administratorii „Panteonului moţilor” – locul unde se află Gorunul lui Horea şi mormântul lui Avram Iancu, spun că vor avea grijă ca mlădiţa din gorun să se dezvolte în condiţii bune.

Gorunul lui Horea, vechi de peste patru secole, a fost cimentificat în încercarea autorităţilor de a-l menţine. Ramurile sale s-au prăbuşit de-a lungul timpului, iar cea mai mare parte din arbore s-a uscat.


Gorunul în anii '70 Sursa Ilustrată, Wikipedia

Stejarul din cimitirul de la Ţebea a intrat în istorie în toamna târzie a anului 1784. Se spune ca a fost locul de întâlnire al capilor răscoalei condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, împotriva nobilimii maghiare. Aici liderii răsculaţilor au plănuit revoltele sângeroase ale moţilor, care s-au răspândit cu repeziciune în satele din Ţara Zarandului şi din ţinuturile Devei şi Hunedoarei. Câteva decenii mai târziu, lângă stejarul secular avea să fie înmormântat Avram Iancu, după ce ultimele săptămâni de viaţă zăcuse în spitalul din Baia de Criş, învecinat satului Ţebea.

 


Avram Iancu, omagiat la Ţebea. Video: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Povestea gorunului secular

De peste un secol, gorunul a început să se usuce. Pentru a fi protejat, în anul 1924, a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat în interior, iar trunchiul a fost retezat de la înălţimea de circa nouă metri,  de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. În 1947, Gorunul lui Horea a intrat într-o nouă etapă de „restaurare”.


Ţebea în 1858. Sursa Ziarul Duminical (Budapesta)

Trunchiul său a fost îmbrăcat în ciment, pe care a fost imprimat modelul scoarţei. Trei decenii mai târziu, autorităţile au amplasat un stâlp de beton pentru a susţine ultima creangă a gorunului. În vara anului 2005, o vijelie puternică a dus la ruperea ei.


Gorunul în 2005 Foto Traian Manu

Stâlpul care o susţinea a fost îndepărtat. Din ramura ruptă a fost cioplită o cruce pe care localnicii au aşezat-o lângă bătrânul stejar.


Gorunul lui Horea. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Zece secrete ale moţilor, oamenii dârzi din Ţinutul Aurului care i-au dat istoriei pe Horea şi Avram Iancu

Gorunul lui Arsenie Boca şi cea mai mare moştenire lăsată de Sfântul Ardealului - o poveste de viaţă veche de 90 de ani

Avram Iancu, 10 mituri despre „crăişorul munţilor”: iubita unguroaică, luptele moţilor, depresia şi refuzul împăratului

Episoadele cutremurătoare ale bolii care l-a ucis pe Avram Iancu. Tortura suferită în temniţă l-a urmărit tot restul vieţii

Celebra scrisoare a lui Avram Iancu, după măcelurile Revoluţiei din Ardeal: „Fraţilor maghiari, ascultaţi cuvintele din adâncurile sufletului unui român sincer“

VIDEO Români învrăjbiţi de politicieni la mormântul lui Avram Iancu de la Ţebea. „De ce le daţi atâtea facilităţi ungurilor?“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Marmorosch Blank
15.09.2021, 12:41:16

Se bucura si el de statuia lui Brukenthal :)

+3 (3 voturi)
Popa Andrei
15.09.2021, 12:48:39

Ceausescu in intelepciunea lui a plantat un alt gorun langa cel batran pentru a duce mai departe mostenirea istorica. Dupa revolutia din 89, localnii s-au napustit ca niste salbatici cu topoarele si au distrus bietul pom. Acum, dupa ce si gorunul batran a murit, nu mai au nimic sa le aminteasca de Horia

-3 (5 voturi)
gyll
15.09.2021, 13:05:22

Scrii să te afli în treabă. Gorunul asasinului s-a tot uscat, an de an "organile de partid și securiștii "plantau altul, mai mare, după cum spuneau cei în domeniu că trebuia să fie. Deci ... ....

+8 (10 voturi)
gyll
15.09.2021, 13:09:36

Daniel, faci o eroare imensă, din scorbură nu putea crește o mlădiță , păsările, vreo veveriță sau cineva a dus acolo una sau mai multe ghinde, din care a răsărit un nou gorun sau cer, depinde de la ce copac a fost luată ghinda.

+10 (10 voturi)
gyll
15.09.2021, 13:10:49

P.S.,chiar dacă ai pus minunea în ghilimele.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările