Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Gunoaiele hunedorenilor sunt preluate din nou de operatorul de salubrizare, după trei zile de blocaj

0
6 Dec 2021 14:53:04
Autor: Daniel Guţă
Operatorul de salubrizare şi-a reluat activitatea în judeţul Hunedoara.
Operatorul de salubrizare şi-a reluat activitatea în judeţul Hunedoara.

La trei zile de când a anunţat că a oprit activitatea de ridicare a deşeurilor menajere din peste 60 de localităţi hunedorene, operatorul de salubrizare şi-a reluat activitatea.

Luni, la trei zile după ce a anunţat încetarea prestării serviciilor de salubrizare, în cea mai mare parte a localităţilor hunedorene, operatorul Brai-Căta a reluat ridicarea deşeurilor menajere.

Autorităţile din Hunedoara vor solicita declararea stării de alertă, după ce firma de salubrizare a anunţat că nu va mai ridica gunoiul menajer din 61 de localităţi

Blocul-fantomă din Hunedoara unde oamenii aruncă tone de gunoaie pe geam. Nimeni nu plăteşte chiria, apa, lumina

„Conform monitorizării din teren, SC Brai - Căta SRL a reluat activitatea de colectarea a deşeurilor menajere în unele municipii şi oraşe ale judeţului Hunedoara. Începând de astăzi, 6 decembrie, serviciul de colectare a deşeurilor municipale îşi va respecta programul normal de lucru, în toate cele 61 de Unităţi Administrativ Teritoriale, pe raza cărora operează”, a informat, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri, din care fac parte Consiliul Judeţean Huendoara şi primăriile comunelor şi oraşelor din judeţ.

De sâmbătă, locuitorii a peste 60 de comune şi oraşe din judeţul Hunedoara au rămas cu gunoaiele neridicate de la punctele de colectare stradale. Doar oraşele din zona Văii Jiului, unde serviciile de salubrizare sunt gestionate de altă societate, nu au fost afectate de oprirea activităţii de ridicare a deşeurilor.

Vineri, operatorul Brai-Căta, care gestionează din 2018 serviciul de salubrizare în localităţile din zonele Deva – Hunedoara, Haţeg şi Brad, ca urmare a încheierii unor contracte cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri, a anunţat încetarea prestării serviciului de salubrizare în cele trei arii de delegare. Firma de salubrizare şi-a motivat decizia anunţând că nu mai este posibilă realizarea plăţilor necesare prestării serviciului – plata combustibilului, achitarea tarifului la depozitul ecologic, plata remuneraţiei personalului angajat, plata obligaţiilor fiscale etc. Reprezentanţii societăţii au arătat că au de recuperat datorii cumulate în valoare de 14 milioane de lei de la primăriile din zonele Haţegului, Devei şi Hunedoarei şi din zona Brad. În acelaşi timp, potrivit acestora, Consiliul Judeţean Hunedoara a indisponibilizat prin poprire toate conturile bancare ale societăţii.

Societatea, executată silit de CJ Hunedoara

Consiliul Judeţean Hunedoara a informat că s-a procedat la executarea silită a operatorului de salubrizare, după ce în baza sentinţei civile nr. 2523/2021 a Tribunalului Hunedoara, SC Brai-Cata SRL a fost obligată la plata sumei de 7.820.257 lei reprezentând redevenţa datorată din 2019-2020 Consiliului Judeţean Hunedoara, iar suma ce constituie redevenţa la bugetul judeţului Hunedoara nu a fost plătită. Datoria totală a operatorului SC Brai-Cata SRL către bugetul judeţului Hunedoara este de 27 de milioane de lei, arătau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Duminică, reprezentanţii primăriilor hunedorene şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara au solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să adopte o hotărâre prin care, în cele 61 de localităţi afectate de suspendarea serviciilor de salubrizare, să fie declarată starea de alertă. „Starea de alertă este necesară în vederea remedierii cât mai rapide a situaţiei deosebit de gravă creată de operatorul de salubritate. După declanşarea stării de alertă, ADI Serviciul Integral de Gestionare a Deşeurilor Hunedoara,va dispune de un cadru legal în vederea contactării unei firme de salubritate care să remedieze această situaţie şi să elimine disconfortul creat cetăţenilor, în cel mai scurt timp”, informau reprezentanţii ADI.

Nu a mai fost nevoie de măsurile impuse de starea de alertă, pentru că de luni dimineaţă, operatorul privat a reluat ridicarea gunoaielor.   

Vă recomandăm să citiţi şi:

Blocurile fantomă din ţinutul aurului. Au fost locuite de sute de oameni în „epoca mineritului” VIDEO

De ce întârzie reabilitarea blocurilor turn din Centrul civic al Hunedoarei. Şantiere pustii de la începutul anului

Moştenirea comunistă în Ghelari, vechea „capitală a fierului”. Cum arată blocurile părăsite de mineri VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările