Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O vizită a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, în combinat, în vremea în care regimul se dovedea neîndurător faţă de opozanţi. D.G.
O vizită a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, în combinat, în vremea în care regimul se dovedea neîndurător faţă de opozanţi. D.G.

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.


Veniţi să lucreze în Hunedoara pentru o perioadă determinată sau doar la schimburi de experienţă, unii dintre străinii detaşaţi în uzinele oraşului aveau grijă ca la întoarcerea în ţările lor să furnizeze informaţii despre situaţia din uzine, dar şi despre modul în care regimul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu Dej reacţiona împotriva oponenţilor săi.


O relatare a unui informator grec, de 22 de ani, întors în ţara sa după şase luni petrecute în Hunedoara, dezvăluie modul în care au fost pedepsiţi doi hunedoreni care s-au răzbunat pe secretarul din organizaţia comunistă din combinat.

Au bătut un comunist şi au fost trimişi la Canal
Ion Tuinea, 40 de ani, oţelar şi Ghiţă Gheorghe, 27 de ani, turnător, amândoi anti-comunişti. Într-o noapte din mai 1954, cei doi aşteptau pe o stradă întunecată în zona unde locuia secretarul UTM al combinatului, un comunist zelos pe care aceştia îl detestau pentru activitatea sa. Secretarul s-a îndreptat spre ei, iar atunci l-au prins, i-au pus pe cap un sac şi l-au lovit până ce acesta şi-a pierdut cunoştinţa. Două zile mai târziu, o întâlnire publică a fost organizată în fabrică, iar asupra celor doi s-au adus acuzaţii, pe care le-au recunoscut în mod curajos.

În public, zece agenţi ai Miliţiei secrete i-au arestat „ca pedeapsă exemplară”, a anunţat liderul adunării din fabrică. Muncitorii au aflat apoi că foştii lor colegi au fost trimişi în lagărele de muncă de la canalul Dunăre – Marea Neagră”, informa grecul, potrivit unui document datat din 1954.

Hunedoara

Actele de sabotaj pedepsite cu închisoarea
O altă notă informativă, din 1951, prezenta un act de sabotaj care a dus la distrugerea cuptorului dintr-un furnal de pe platforma industrială a Hunedoarei. „Cei care au provocat explozia au amestecat cărbunele cu nisip şi o substanţă explozibilă, pe care au aruncat-o în cuptor, dar sabotajul a reuşit numai în parte, pentru că nu a explodat decât o mică parte din substanţa folosită. Cuptorul a fost abandonat, iar piesele sale şi unele vagonete au fost distruse”, relata informatorul. Acesta menţiona în nota sa că informaţia este probabil adevărată, dar neconfirmată şi că nu poate garanta dacă sursa lui este de încredere. Mai multe informări ale străinilor, păstrate peste ani, prezentau actele de sabotaj înregistrate în anii 1950 în combinatul hunedorean, care erau urmate de arestări.

Răzbunarea partizanilor: „Trăiască Regele”
Partizanii anti-comunişti erau, de asemenea, vizaţi de relatările informatorilor străini. Un angajat al unei delegaţii occidentale a dezvăluit, într-un document, cum au reacţionat autorităţile statului în urma unui incident în care au fost implicaţi partizanii din munţii Hunedoarei.

image

Am aflat de la surse demne de încredere că, în primăvara anului 1953, partizanii din zona munţilor Hunedoarei au înconjurat o stână şi au închis 20 de persoane într-o încăpere a unei lăptării dintr-o zonă alpină şi i-au forţat pe oameni să cânte „Trăiască regele”.

Au luat brânză şi făină şi au tăiat porci. A doua zi după plecarea partizanilor, miliţia a fost informată. În următoarele nopţi, mai multe grupuri de militari au rămas detaşate în zonă, iar în timpul zilelor, aceştia au scotocit împrejurimile. Niciun partizan nu a fost prins. Locotenentul care conducea militarii i-a văzut pe aceştia, dar s-a prefăcut că nu îi vede, probabil pentru că a considerat că nu merită să îşi pună viaţa în pericol, prin capturarea unora dintre partizani. Am aflat de la sursa noastră că guvernul angajează mulţi oameni pentru a lupta cu partizanii şi militari sunt găsiţi continuu morţi la poalele munţilor. Din acest motiv militarilor le e teamă să tragă în partizani chiar şi celor care sunt comunişti convinşi”, scria informatorul. Documentele au fost publicate pe pagina de Internet http://commons.wikimedia.org.

Vă recomandăm şi:

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

„Regele” fierului vechi din Hunedoara: Povestea lui Ovidiu Luca, fierarul care a ajuns milionar din cenuşa combinatului

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

FOTO Imagini rare din istoria zilei de 1 Mai: cum sărbătoreau hunedorenii în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite