Hunedoara, oraş verde. Record de plantări în 2021 şi pădure crescută pe ruinele combinatului siderurgic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un puiet a luat locul unui arbore uscat, extras în urmă cu câteva zile din cartierul OM. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Un puiet a luat locul unui arbore uscat, extras în urmă cu câteva zile din cartierul OM. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În 2021, după aproape cinci decenii, Hunedoara înregistrează un record în ce priveşte numărul de arbori plantaţi în municipiu.

Aproape 1.500 de pomi au fost plantaţi în municipiu de la începutul anului 2021, informează reprezentanţiii Primăriei Hunedoara. Lor li se adaugă şi puieţii cu care localnicii îşi ornamentează, conform unui obicei împământenit în Hunedoara, zonele verzi din cartiere.

Transformarea uriaşă în două decenii a combinatului siderurgic din Hunedoara. Cum a lucrat natura VIDEO

Zona interzisă din Hunedoara. Tărâmul uitat, împânzit cu ruine siderurgice şi deşeuri periculoase VIDEO

Cum a fost tăiat la fier vechi combinatul „Victoria” Călan. Imagini rare din 2003 cu colosul siderurgic

Cea mai mare parte a puieţilor sunt din speciile tei, mesteceni şi castani. Zonele în care au avut loc plantările au fost Parcul Tineretului, cartierul Traian Vuia, străzile Ghioceilor şi Zambilelor, strada Poştei şi aliniamentele stradale de pe Bulevardul 1848, Bulevardul Dacia, Strada Avram Iancu, Strada Victoriei şi Strada George Topârceanu. 

În primăvara anului trecut, peste 400 de puieţi au fost plantaţi în Hunedoara.

Anii în care Hunedoara a fost „împădurită”

În Hunedoara, cei mai mulţi arbori au fost plantaţi în perioada 1965 – 1972, arată statisticile prezentate în volumul „Combinatul Siderurgic Hunedoara. Tradiţie şi progres în siderurgie 1884 – 1974” (Editura pentru turism - 1974).

„Spaţiile verzi ocupă peste 160 de hectare şi au fost plantate cu 56.000 de pomi, 487.000 de arbuşti ornamentali şi 284.000 de trandafiri. În fiecare an de la începutul primăverii şi până toamna se plantează peste 800.000 de tulpini de flori, care conferă oraşului înfăţişarea unui adevărat parc, o puternică tentă de curăţenie, prospeţime şi bun gust”, informau autorii volumului „Combinatul Siderurgic Hunedoara. Tradiţie şi progres în siderurgie 1884 – 1974”. 

La acea vreme, combinatul siderurgic ocupa peste 200 de hectare, iar plantările de arbori aveau rolul de a diminua efectele poluării. În combinat, la începutul anilor ´70 erau amenajate 10 hectare de spaţii verzi, pe care au fost plantaţi peste 7.000 de arbuşti şi pomi ornamentali şi peste 20.000 de arbuşti pentru garduri vii. De asemenea, muncitorii erau implicaţi anual în plantarea a peste 12.000 de flori în zonele verzi ale combinatului. 

În prezent, spaţiile verzi din Hunedoara se întind pe mai mult de 200 de hectare, municipiul având cea mai mare suprafaţă de zone verzi din judeţ. Pe lângă zonele verzi amenajate în oraş, peste 100 de hectare din întinderea vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei au rămas în voia naturii în ultimele două decenii, iar pâlcuri de pădure au crescut printre ruine şi dărâmături.

Zeci de reclamaţii despre arborii pericol - public

De la începutul anului 2021, au fost marcaţi şi tăiaţi 68 de arbori pe raza întregului municipiu. „Marcarea şi tăierea s-au făcut din cauza vârstei înaintate a respectivilor arbori şi a stării fito-sanitare precare a acestora. Rădăcinile sunt extrase, iar pe zonele rămase astfel libere s-au plantat ori se vor planta alţi arbori”, informează Primăria Hunedoara. 

De la începutul anului 2021, municipalitatea a primit 36 de sesizări scrise referitoare la arbori care pun în pericol siguranţa localnicilor şi a bunurilor acestora şi două reclamaţii în referitoare la tăieri de arbori.

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Amintirile triste din „Epoca de Aur“. Relicvele comunismului au rămas la loc de cinste în oraşele din Valea Jiului

Mărturii terifiante despre opresiunea din comunism: pastorul închis doi ani în morga închisorii, chiaburul mort în temniţă după ce a înjurat partidul

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite