Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Cornel Alexandru, un alpinist care iubeşte natura

0
1 Aug 2009 21:21:21
Autor: adevarul
Hunedoara: PORTRET / Cornel Alexandru, un alpinist care  iubeşte natura
Hunedoara: PORTRET / Cornel Alexandru, un alpinist care iubeşte natura

Hunedoreanul are în spate zeci de ani de alpinism, iar în prezent este custodele Rezervaţiei Calcarele din Dealul Măgura şi al sitului Natura 2000 Măgurile Băiţei.

Profil:

Născut: 14 martie 1950, Galaţi
Studii: medii
Experienţă: alpinist timp de aproape 20 de ani, asistent la Serviciul Judeţean de Medicină Legală timp de 40 de ani
Familie: căsătorit, doi copii, trei nepoţi

Iubirea pentru natură a moştenit-o de la bunicul din partea mamei, care obişnuia să-l urce pe Cetatea Devei zi de zi. ,,Pasiunea pentru căţărat o dobândeşti de mic copil, de când începi să faci primii paşi. Mai întâi te agăţi de cearşaf, iar abia apoi începi să mergi. Îmi aduc aminte de bunicul, care în fiecare după-amiază, când ieşea de la lucru, mă ducea pe Cetate”, a mărturisit Cornel Alexandru. Având părinţii aviatori, a ales o ramură înrudită, alpinismul, singura diferenţă fiind că şi-a păstrat picioarele pe pământ.

Antrenor de alpinism

A început şcoala la Petroşani, iar până la vârsta majoratului nu a putut participa, oficial, la competiţii de profil. Regimul comunist nu permitea practicarea sporturilor extreme decât adulţilor.  Din momentul în care a făcut 18 ani, s-a antrenat pentru a participa la concursuri. Între timp, a pus bazele unei secţii de alpinism în cadrul Asociaţiei Sportive ,,Sănătatea” din Deva. A început să strângă tineri pasionaţi de acest sport şi să se caţere tot mai des.  La vârsta de 28 de ani era deja antrenor de alpinism, dezvoltându-şi echipa din cadrul Asociaţiei Sportive ,,Sănătatea”. Astfel a ajuns să participe la întreceri interjudeţene, iar apoi la cele naţionale. În anul 1997 a câştigat Cupa României la Alpinism, cu cele 16  trase omologate, în premieră, pe cheile Crăciuneştilor. Şi cum dragostea sa pentru natură nu s-a putut opri aici, în paralel a colaborat cu Muzeul Civilizaţiei şi Culturii Dacice, pentru ca zona Crăciuneşti să devină rezervaţie naturală.

Inventariază plante şi insecte

Demersul a fost încununat de succes, întrucât, în prezent, este custodele Rezervaţiei Calcarele din Dealul Măgura, zona Crăciuneşti.  În 1991 a renunţat la alpinism, însă tot nu poate sta departe de natură. Dovadă stau preocupările sale actuale. „În fiecare zi, după ce vin de la serviciu, mă duc pe dealuri şi reinventariez speciile de insecte şi plante pe care le găsesc. De exemplu, anul trecut am găsit 24 de specii de orhidee. Anul acesta am observat că au mai apărut încă două. Reidentific fluturii şi îi fotografiez. Poate găsesc chiar o mămăruţă semnalată pentru prima dată în România. Toate acestea le fac pentru a-mi păstra legătura cu natura”, a adăugat Cornel Alexandru.

De-a lungul anilor, cât a practicat alpinism, nu a avut niciun accident mortal. Mulţi dintre cei pe care i-a antrenat au avut parte de fracturi şi entorse, însă nimeni nu a fost rănit grav.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi renunţat la alpinism?
Pentru că nimeni nu a mai susţinut acest sport. Este o activitate costisitoare, care nu aduce venituri, iar cu timpul sportivii de la secţia de alpinism a Asociaţiei Sportive ,,Sănătate” riscau să ajungă şomeri. Nu am renunţat definitiv, pentru că mă caţăr şi acum cu prietenii, ca amator.

Cum aţi reuşit să faceţi tinerii să iubească acest sport?
Prin intermediul alpinismului am scos mulţi tineri din baruri şi i-am dus la concursuri. I-am iniţiat în tainele acestui sport, iar pe parcurs ei singuri începeau să-l îndrăgească. Făceau escaladă, primeau norme de clasificare şi astfel puteau să participe la concursuri.

Ce-i place

,,Pentru mine familia este totul. Sunt un familist convins, chiar dacă nu pot să fiu mereu alături de cei dragi. De multe ori am plecat şi m-am întors acasă bandajat, însă soţia m-a înţeles”, a spus hunedoreanul.

Ce nu-i place

,,Nu-mi place politica actuală. Dacă Uniunea Europeană s-ar trezi şi ne-ar exclude din comunitatea europeană, poate s-ar trezi şi politicienii noştri. Nu avem o clasă politică adevărată şi nu sunt şanse să fie mai bine. Poate doar într-o altă viată”, a spus Cornel Alexandru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările