Investiţie de cinci milioane de euro la Castelul Corvinilor. Ce condiţii a impus primăria pentru restaurarea monumentului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a scos din nou la licitaţie publică lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor, o investiţie în valoare de aproape cinci milioane de euro, finanţată de Uniunea Europeană.

Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice a acceptat criteriile pe care Primăria Hunedoara doreşte să le impună celor care participă la licitaţia publică, pentru investiţia în restaurarea Castelului Corvinilor, estimată la aproape cinci milioane de euro.

Primăria a solicitat ca firmele înscrise la licitaţie să fie evaluate atât după preţul cel mai mic, cât şi după experienţa în lucrări de restaurare şi consolidare de monumente istorice clasa A. În urmă cu jumătate de an a avut loc semnarea contractului privind restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara, însă proiectul de cinci milioane de euro a rămas încă în faza de licitaţie publică.

Marţi, el a fost publicat din nou pe site-urile destinate licitaţiilor publice. În ianuarie 2018 va avea loc deschiderea ofertelor şi analizarea lor de o comisie de evaluare din partea Primăriei Hunedoara, unde dorim şi cooptarea unor experţi externi, spune primarul Dan Bobouţanu.

Picturile şi faţada vor fi restaurate

Proiectul prevede lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare. „Se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operaţiuni de extragere a sărurilor şi îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curăţire şi tratamente de consolidare, se vor realiza operaţiunile de taselare şi întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră şi realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate şi tratamente finale în procesul de restaurare-conservare”, informa Primăria Hunedoara. În castel vor fi amenajate spaţii expoziţionale destinate ilustrării habitatului nobiliar transilvănean în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea şi secolul al XVII-lea. O atenţie vor primi lucrările de restaurare a suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale. Proiectul mai prevede renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică. Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea şi este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Transilvania.


Vă recomandă să citiţi şi:

Mărturia lordului englez din Hunedoara anilor 1830: fermecat de o tânără ţigancă şi uimit de zestrea dacică a românilor

Mărturii rare despre Hunedoara anilor 1830 au fost păstrate în jurnalul de călătorie al primului englez care a vizitat orăşelul în secolul al XIX-lea. John Paget a rămas fascinat de castel, dar şi de o tânără ţigancă întâlnită în Hunedoara.

VIDEO Osemintele „puiului de dac” şi ale războinicului antic îngropat cu pumnalul său au fost expuse în premieră. Ce enigme ascunde cimitirul dacic

Osemintele unui copil, descoperite de arheologi în situl unei necropole dacice din grădina Castelului Corvinilor, au fost expuse în premieră. Scheletul pruncului reprezintă una dintre atracţiile expoziţiei inaugurate la Hunedoara, alături de rămăşiţele unui războinic dac, îngropate într-o urnă funerară, alături de armura şi arma sa.

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin, a jucat un rol importat în istoria poporului român, chiar dacă povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui.

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână

Castelul Corvinilor a fost nominalizat printre destinaţiile turistice de excelenţă din întreaga lume, potrivit site-ului tripadvisor.com, care a evaluat recenziile trimise de străinii care au vizitat monumentul. Turiştii au fost fascinaţi de castel, însă cei mai mulţi nu îi cunosc tainele înfiorătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite