Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Investiţie importantă în zona turistică a Lacului Cinciş. Casele şi pensiunile vor fi  racordate la noua reţea de canalizare

1
12 Sep 2019 14:39:45
Autor: Daniel Guţă
Lacul Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lacul Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Construcţia reţelei de canalizare din zona Lacului Cinciş a fost scoasă la licitaţie publică. Odată cu finalizarea investiţiei, şoseaua de pe malul lacului va putea intra în reabilitare.

Primăria Teliucu Inferior a scos la licitaţie publică construcţia reţelei de canalizare din zona Lacului Cinciş. Odată cu finalizarea investiţiei, şoseaua de pe malul lacului, extrem de degradată, va putea fi modernizată.

Lucrările la noua reţea de canalizare din zona Lacului Cinciş au fost estimate la 5,3 milioane de lei, fonduri accesate de primărie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Investiţia este necesară, deoarece locuinţele din zonă precum şi campingurile şi motelurile din zonă nu dispun de un sistem de canalizare menajeră, canalizarea menajeră deversându-se în lac sau în fose septice individuale. Proiectul „Canalizare menajeră Strada Lacului, sat Cinciş Cerna, comuna Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara, cuprinde: colector principal, reţea secundară, staţii de pompare, racorduri canalizare. Reţeaua de canalizare menajeră strada Lacului se va racorda în reţeaua de canalizare menajeră a satului Cinciş – Cerna, care deversează în staţia de epurare existentă”, se arată în documentaţia investiţiei. Colectorul principal va avea o lungime de 9,3 kilometri, cu curgere gravitaţională (4,9 kilometri) şi curgere sub presiune (4,4 kilometri)  şi va f amplasat de-a lungul drumului judeţean DJ 687 D, de la marginea satului Cinciş – Cerna, până la „coada” lacului. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 octombrie 2019.

Şoseaua degradată de pe malul Lacului Cinciş
De mai mulţi ani, şapte kilometri din şoseaua turistică de pe malul Lacului Cinciş, între Motel şi satul Topliţa au rămas într-o stare avansată de degradare. Gropile, şanţurile de pe margine şi denivelările îi deranjează pe localnici şi pe turişti, însă autorităţile nu au găsit soluţii la nemulţumirile lor. Cel mai probabil, abia după 2020, şoseaua care înconjoară lacul Cinciş va fi reabilitată. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, un sector al acesteia a fost preluat de Primăria Teliucu Inferior, pentru a fi efectuate lucrări de amenajare a noii reţele de apă şi canalizare a localităţilor din zonă. „Drumul a fost modernizat de o bună perioadă de timp, durata de exploatare fiind depăşită. Starea de degradare se explică plin lipsa parţială a lucrărilor de întreţinere la timpul potrivit, prin capacitatea portantă deficitară a structurii rutiere existente şi prin neasigurarea colectării şi evacuării apelor de suprafaţă din zona drumului. De asemenea, pe tot traseul podeţele existente sunt într-o stare tehnică ecorespunzătoare, colmatate şi cu coronamente degradate sau inexistente”, arăta o expertiză tehnică realizată în 2018, pe şoseaua din Ţinutul Pădurenilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satele din Ţinutul Pădurenilor faimoase pentru iernile grele. Cum arată locurile de basm unde oamenii trăiesc fără teama gerului şi a viscolului

VIDEO Bătrâna care trăieşte în sărăcie cumplită, în cătunul pustiu din sălbăticie: „Cât am putere în braţe, nu mă plâng”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

baba ali
13.09.2019, 10:11:27

Dupa ce ca sunt constructii ilegale acolo, le mai fac si canalizare, iar canalizarea tot in lac va curge. Fantastic cum se "produc" banii cu proiecte aiurea.