Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Investiţii de 30 de milioane de lei în Deva şi Hunedoara. Centrul vechi modernizat şi piste de biciclete

0
2 Apr 2020 17:36:41
Autor: Daniel Guţă
Centrul vechi al Hunedoarei. FOTO: ADEVĂRUL.
Centrul vechi al Hunedoarei. FOTO: ADEVĂRUL.

Au fost semnate contractele de finanţare pentru trei proiecte europene pentru judeţul Hunedoara, derulate în Deva şi Hunedoara.

Trei proiecte cu finanţare europeană, prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost contractate în judeţul Hunedoara, iar investiţiile se ridică la aproape 30 de milioane de euro. Ele urmăresc revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara, amenajarea unor piste pentru biciclişti şi modernizarea unei grădiniţe din Deva.  Contractele au fost semnate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi primăriile Hunedoara şi Deva.

Reţea de piste de biciclete în Deva

Proiectul privind construirea traseului pentru biciclişti din municipiul Deva are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon prin oferirea unei alternative nepoluante de deplasare pentru locuitori.

„Sunt prevăzute: realizarea de piste pentru biciclişti pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie şi în zona adiacentă, reabilitarea/ construirea trotuarelor în aceeaşi zonă, introducerea unui sistem de închiriere a bicicletelor, achiziţionarea şi instalarea de rastele pentru biciclete şi camere de supraveghere video, precum şi instalarea unor echipamente pentru contorizarea numărului de pietoni/ biciclişti care utilizează pista şi spaţiul pietonal nou creat. Vor rezulta aproximativ trei kilometri de piste/ trasee pentru biciclete construite şi o suprafaţă totală de 20.750 mp amenajată”, a informat ADR Vest. Valoarea totală a proiectului este de 15.923.832 lei, din care 15.605.356 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 41 de luni.

Cel de-al doilea proiect din municipiul Deva vizează reabilitarea unei grădiniţie de pe Aleea Viitorului nr. 9.

„Noua grădiniţă, cu regim de înălţime P+1 şi o suprafaţă de 1.055 mp, va putea găzdui 8 grupe de copii, adică 80 de copii, care vor beneficia de o infrastructură educaţională reabilitată, extinsă şi cu dotări moderne. Este prevăzută inclusiv amenajarea spaţiilor exterioare, a spaţiilor verzi şi de joacă”, arată ADR Vest. Valoarea totală a proiectului este de 4.642.109 lei, din care 2.808.124 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 34 de luni.

Centrul istoric va fi reabilitat

Potrivit reprezentanţilor ADR Vest, proiectul derulat în Hunedoara înseamnă amenajarea Muzeului Fierului, precum şi reabilitarea şi modernizarea Parcului Libertăţii din localitate.

„Muzeul Fierului va fi amenajat într-un imobil din Piaţa Libertăţii nr. 24 - două corpuri de clădire (288 de metri pătraţi), la care sunt prevăzute: reabilitarea faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn şi geam termoizolant, înlocuirea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice, schimbarea învelitorii şi transformarea podului în mansardă. De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea unui spaţiu expoziţional cu reconstrucţia unui furnal în miniatură în curtea interioară”, se arată în comunicatul ADR Vest. În Parcul Libertăţii, pe o suprafaţă de 4.525 de metri pătraţi, vor fi reamenajate spaţiile verzi, toate aleile şi căile de acces pietonal, va fi construit un pod pietonal peste râul Cerna, care va asigura legătura între parc şi Muzeul Fierului, şi va fi înlocuit mobilierul urban. Valoarea totală a proiectului este de 9.379.126 lei, din care 9.191.543,84 lei reprezintă finanţare nerambursabilăi. Durata de implementare este de 33 de luni.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Uzina Bosch nu va mai fi construită în Simeria. Investiţia uriaşă ar fi adus peste 700 de locuri de muncă

VIDEO Coridorul Rin - Dunăre: probleme pe şantierul feroviar din vest. De ce sunt acuzaţi constructorii

VIDEO Calea ferată Gurasada - Simeria, în şantier din 2017. Cum s-a lucrat în Deva şi Simeria pe lotul de 2,63 miliarde de lei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii